14 Decembrie 2004 , de Daniel Oanta, Dan Odagiu in Business
Principalele valute, euro si dolarul, s-au apreciat fata de leu. „Banca Nationala a calculat un curs de 39.386 de lei pentru un euro. Constatam o depreciere ceva mai accentuata a monedei nationale, care a pierdut fata de ziua de vineri 572 de unitati. Este important sa observam ca piata a ramas calma, nu s-au inregistrat nici un eveniment remarcabil si nici o noutate. Dimpotriva, a continuat o tendinta de depreciere, ce a inceput sa se faca simtita in partea a doua a saptaminii trecute. Joi, moneda nationala a pierdut 135 de unitati, iar vineri - inca 361. Din citirea datelor pietei si din dialogurile purtate cu operatorii, am dedus ca principala cauza o constituie cresterea ordinelor de cumparare de valuta avansate de clientii bancilor. Toate aceste ordine au un unic scop: operatiuni comerciale, printre care plati aminate din zilele in care era asteptata o apreciere mai puternica a leului. Schimbarea directiei pe piata i-a determinat pe agentii economici sa se grabeasca sa-si faca platile", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Daca declaratiile lui Traian Basescu dupa primul tur de scrutin referitoare la fraudarea alegerilor au provocat la Bursa de Valori Bucuresti o scadere cu 1%, iata ca alegerea lui drept presedinte aduce cresterea indicelui BET (cel care da cresterea bursiera) cu 1,98% (ceea ce inseamna 2.843,615 miliarde lei). Adica dublu. Si valoarea tranzactiilor a fost destul de buna, in jur de 185 de miliarde de lei. Astfel, ieri la bursa s-au inregistrat noi maxime istorice, indicele BET ajungind la 4.247,31 puncte, iar BET-C - la 2.775,22 puncte (o crestere cu 1,34% fata de sedinta precedenta). Tonul pe piata a fost dat de actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, firma liberalului Dinu Patriciu, care au inregistrat o crestere cu 5,7%, fiind cotate la 994 de lei (aproape de valoarea nominala de 1.000 de lei). Cresteri semnificative au inregistrat si actiunile SNP Petrom, cotate la 3.230 de lei (in timpul sedintei de tranzactionare s-au vindut si cu 3.250) si actiunile Bancii Transilvania, a caror valoare a crescut cu 1,8%, incheind la 8.450 de lei. Totusi, brokerii nu pun cresterea bursiera pe seama anuntarii unui nou presedinte al tarii. „Trendul indicilor bursieri in ultimul timp, poate cu citeva exceptii, a fost unul ascendent. S-au cumparat in general actiuni la companiile petroliere, deoarece acestea inregistreaza un profit ridicat. Cred ca abia dupa primele declaratii ale noului presedinte referitoare la politica economica a tarii bursa va reactiona, pozitiv sau negativ. Pina atunci, investitorii urmaresc doar actiunile companiilor care le pot aduce in viitor profit", ne-a declarat Emil Ogica, vicepresedinte la KTD Invest.

Atentie la deficitele externe!

Indiferent care va fi componenta guvernului Romaniei, noua echipa va trebui sa tina cont de coordonate macroeconomice care trebuie sa ramina „fixe" in contextul aderarii la Uniunea Europeana. „Ramine indiscutabil, cred, obiectivul dezinflatiei si 7% este o tinta ambitioasa, dar fezabila", afirma Daniel Daianu, profesor de economie. Cresterea economica luata in calcul pentru 2005 ar trebui prognozata in conditiile unui an agricol normal - in jur de 5,5-6%. Daianu recomanda noii puteri ca banii din privatizare sa nu fie utilizati pentru acoperirea deficitelor externe aflate in crestere. Ar fi o greseala ca banii sa fie folositi pentru consum, in conditiile in care avem nevoie de cofinantari bugetare de sute si miliarde de euro pentru banii care vin de la Uniunea Europeana.

Daianu recomanda un deficit bugetar foarte scazut, care sa consolideze tendinta de dezinflatie, subliniind in context necesitatea unei foarte bune colaborari intre BNR si Ministerul Finantelor, pentru ca tintele macroeconomice sa fie atinse. In opinia sa, Guvernul, impreuna cu BNR, trebuie sa amine momentul liberalizarii contului de capital, prevazut pentru primavara anului 2005. Cresterea necontrolata a deficitelor externe ar trebui sa fie printre primele preocupari ale Guvernului, pentru ca Romania sa-si consolideze ratingul extern favorabil. Daca sistemul fiscal se va schimba, in sensul introducerii cotei unice de impozitare, Daianu atrage atentia ca nu exista cale de mijloc intre un rezultat bun si esec: „Nu se mai pot permite laxi-tate si prietenii", spune Daianu, adaugind ca o conditie a succesului modificarii politicii fiscale este actiunea radicala impotriva evaziunii fiscale.

Sindicatele sint optimiste

Reprezentantii sindicatelor privesc cu optimism modul in care vor colabora cu noul presedinte al tarii.
„Speram ca noul presedinte sa fie mult mai deschis la discutiile cu partenerii sociali. Dorim ca actele care apara proprietatea companiilor corporatiste sa fie discutate in prealabil de institutiile de dialog social si sa nu mai fie adoptate fara un punct de vedere al sindicatelor. Vrem sa avem cit mai repede un guvern, indiferent de culoarea lui politica, pentru a putea purta discutii cu el. Noi, sindicalistii, sintem niste optimisti incurabili, de aceea lucram aici. Speram ca schimbarea produsa sa fie reala, pentru ca asta a dorit electoratul", spune Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa.
Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Bursa a crescut cu 3.000 de miliarde de lei.


Ultima ora din Business pe 9AM