14 Decembrie 2004 , de Mihai Nicut, Cristian Matache, Sorina Etves, Alina Stanciu in Business
De la 1 ianuarie, cota de impozit pe profit se va diminua cu 6%, devenind 19%, fata de 25%. Totodata, se va reduce numarul cotelor de impozit pe venit, de la 5, cite sint in acest an, la 3.
Astfel, pentru veniturile brute de pina la 2,7 milioane de lei, cota de impozitare este de 14%. Intre 2,7 si 14,5 milioane de lei, se aplica o cota de 26%, iar ce depaseste 14,5 milioane de lei se impoziteaza cu 38%. Potrivit lui Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice Romane, persoanele care au o singura sursa de venit, cu salariul lunar brut intre 15 si 25 milioane de lei, respectiv 10-15 milioane de lei net, sint cele mai dezavantajate de sistemul de impozitare ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie. Tot la categoria scaderi de impozite sau taxe se incadreaza contributiile de asigurari sociale de stat. Acestea vor fi diminuate cu doua puncte procentuale pentru angajator de la 49,5 la 47,5%, masura care, spune Guvernul inca in functiune, va contribui la scaderea presiunii asupra cheltuielilor.
La categoria cresteri notam majorarea venitului minim de la 2,8 milioane anul acesta la 3,1 milioane de la 1 ianuarie. O contrapondere a scaderii impozitului pe profit o reprezinta cresterea impozitului pe dividende de la 5 la 10%.

Scumpiri la produsele energetice

Anul 2005 va debuta cu scumpiri ale mai multor produse energetice, cerute, in general, de angajamentele asumate in fata Fondului Monetar International.
La 1 ianuarie se va scumpi energia electrica, dar autoritatea de reglementare in domeniu (ANRE) inca face calcule. „Pe 15 decembrie vom anunta procentul de crestere, la intrunirea Comitetului de reglementare. Pot sa va spun ca va fi o singura majorare de tarif pentru 2005, cea de la 1 ianuarie", ne-a declarat presedintele ANRE, Jean Constantinescu.

Potrivit angajamentelor luate in fata FMI, energia hidro ar trebui sa se scumpeasca de la 1 ianuarie cu 90%, ceea ce inseamna, doar datorita acestui lucru, ca pretul la consumatorul final va creste cu cel putin 10%, data fiind ponderea energiei hidro in totalul consumului „captivilor", categorie in care intra si populatia. La acest procent se vor adauga altele, rezultate din privatizarea a doua sucursale ale companiei Electrica.
Cresterea de tarif va fi, asadar, masiva si exista putine sanse ca ea sa fie oarecum compensata de scaderea cursului dolarului sau de scaderea cotatiei titeiului. „In masura in care sint influente in costuri (din aceasta cauza - n.red.), le vom lua in calcul. Analizam insa cursul la nivelul intregului an. Din punct de vedere al ieftinirii combustibilului, efectul va fi redus", a mai spus Constantinescu.

Ardem gazul cu 10% mai scump

Tot de la 1 ianuarie se vor scumpi gazele naturale, procentul exact de majorare a preturilor urmind a fi facut public in scurt timp. Conform calendarului convenit cu FMI, pretul la gazele naturale din productia interna urmeaza sa creasca de la 60 la 85 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, ceea ce inseamna, pentru populatie, o scumpire de circa 15 dolari la 1.000 de metri cubi. Dat fiind ca pretul platit acum de consumatorii casnici este de circa 150 de dolari 1.000 de metri cubi, rezulta ca majorarea este de 10%.

Scumpirea ar putea fi mai accentuata, dat fiind ca autoritatea de reglementare va lua in calcul si cresterea pretului din acest an la gazul din import. Inca nu se stie daca va fi operata o singura majorare a pretului la gaze, asa cum a fost convenit initial, sau daca scumpirile se vor opera tot ca acum, la inceputul fiecarui trimestru.

Asiguratorii fug de RCA

La anul, RCA va fi o raritate. Din cauza ca nu se pot practica preturile reale, majoritatea societatilor vor renunta sa mai incheie acest tip de asigurari. „Anul acesta, pentru majoritatea firmelor, RCA a reprezentat o pierdere, de aceea multe vor renunta la ea", a declarat Constantin Toma, presedintele Omniasig, adaugind ca pentru a nu avea pierderi RCA trebuie sa aiba o valoare de peste 150%.
Tot de anul viitor, limita pentru daunele materiale va ajunge la 3 miliarde de lei in cazul RCA. Toate acestea sint cauzate de unirea RCA cu Cartea Verde, problema ce ii nemultumea pe foarte multi soferi. Conform noilor reglementari, orasenii vor plati o polita de asigurare cuprinsa intre 250 si 300 de euro pentru o masina straina, in timp ce romanii din mediul rural vor plati o taxa de 150 de euro pentru aceeasi masina.

Capcanele locuintei

De anul viitor, asiguratorii vor fi mult mai atenti la potentialele fraude. In primul rind, se va introduce declaratia pe proprie raspundere si in cazul asigurarilor de locuinte. „Introducerea declaratiilor pe proprie raspundere va reduce numarul cazurilor si va creste atentia asiguratilor", explica Dan Stoian, director Omniasig AGI. Totodata, companiile de asigurare iau in calcul introducerea unei dobinzi „de risc", pentru a putea acoperi pierderile intervenite din cauza aprecierii imobilelor. Nu in ultimul rind, companiile de asigurari vor pune mai mare accent pe asigurarile de sanatate.

Statisticile arata ca doar 5% dintre romani au incheiat o asigurare de sanatate.
Pretul carnii de porc asteapta decizia Guvernului
In industria alimentara, schimbarile stau sub imperiul noilor taxe vamale. Cel putin in cazul carnii de porc. Potrivit legislatiei in vigoare, de la 1 ianuarie 2005 taxele vamale la importurile de carcase de porc ar trebui sa urce din nou la 20%. Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) fac insa lobby pe linga Ministerul Agriculturii pentru ca taxele de salvgardare zero la importurile de carcase de porc sa se prelungeasca dupa 1 ianuarie 2005. In cazul in care solicitarea ARC nu va fi luata in calcul, procesatorii de carne de porc intentioneaza sa majoreze pretul carnii de porc, de la 1 ianuarie 2005, cu 10-15%. Oficialii MAPDR ne-au declarat ca totul depinde de decizia Guvernului. La celelalte produse alimentare nu se anunta majorari de preturi cel putin pina in martie.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 2005 incepe cu impact la buzunare.


Ultima ora din Business pe 9AM