"Daca vom avea parte de un proces corect in Romania, vom castiga"

Philip Stephenson, directorul executiv al grupului Rompetrol a explicat, intr-un interviu pentru Bloomberg Television, care sunt substraturile afacerii Petromidia, ce se ascunde in spatele investigatiei din Justitie in care sunt anchetati 14 membrii ai conducerii companiei si efecte are aceasta ancheta asupra economiei romanesti si a propriilor afaceri.

Intrebat care au fost acuzatiile aduse de guvernului roman grupului Rompetrol, Stephenson a spus ca proprietatile cumparare erau practic in faliment, iar probleme in justitie au inceput in 2004, dupa ce anterior fosta putere incepuse o campanie impotriva grupului prin acuzatii administrative, financiare. "Poate doreau sa ia compania inapoi, poate era o pedeapsa pe care voiau sa o aplice unui adversar politic (n.r. Dinu Patriciu, membru in conducerea PNL)" a spus Stephenson.

Ce pretinde guvernul?

Sunt sase acuzatii care se aduc impotriva a 14 persoane din conducerea executiva a companiei, inclusiv partenerului meu (n.r. Dinu Patriciu) si mie. Noi consideram ca toate aceste sase acuzatii pot fi respinse in totalitate pe baza documentelor. Va dau un exemplu. In doua din cazuri am fost acuzati ca nu am fi platit accizele, a existat o acuzatie acum cativa ani venita din partea autoritatilor financiare. Nu am fost de acord cu aceasta acuzatie si am intentat proces autoritatilor financiare. Am primit decizia finala a Curti de Apel care ne-a dat dreptate. De fapt, a acuza persoane particulare este o metoda de a face presiuni ilegale asupra companiei.

Cum veti rezolva aceste lucruri, caci oricine ar putea spune ca nu iese fum fara foc?

Una dintre modalitati este prin realizarea unei aparari foarte puternice pe plan local, avem o echipa foarte buna. Am fost in fata judecatorilor de doua ori, in ambele situatii judecatorii au fost de acord cu noi. Prin urmare, daca vom avea parte de un proces corect in Romania, vom castiga. A doua modalitate prin care vom contracara aceste acuzatii este prin definirea unei strategii de informare a comunitatii internationale.

De ce guvernul roman a inaintat acest proces, stiind dinainte ca daca vor esua, atunci isi vor pierde din credibilitate?

Nu este vorba doar despre noi. Alte companii din Statele Unite, Germania sau Franta se confrunta cu aceleasi probleme, desi nu as spune ca la acelasi nivel. Este important sa precizam urmatorul lucru: Guvernul Romaniei nu este unitar. Avem un prim-ministru care face parte dintr-un partid, un presedinte care face parte din alt partid, o coalitie tulburata, un partid de opozitie care este foarte puternic si care tocmai a pierdut alegerile. De asemenea, exista diferite departamente, unele alese, altele numite. De exemplu, acesti procurori care au continuat sa ne urmareasca au fost numiti de guvernul anterior si nu pot fi indepartati pe cai legale. Ceea ce cred ca se intampla aici este ca anumite portiuni ale guvernarii continua sa se comporte exact ca acum 15 ani si acest lucru trebuie sa inceteze.

Domnul Patriciu este o persoana politica?

Cred ca unele dintre vechile noastre probleme si unele dintre problemele noastre actuale se datoreaza faptului ca el are un rol activ in politica.

Cum vor fi afectate afacerile pe care le ruleaza Rompetrol?

Operatiunile nu au fost afectate. Am realizat venituri din exploatare anul acesta in directia inceputa anii trecuti. Totusi, cu acest spectru negru deasupra noastra, va fi foarte dificil sa ne realizam un plan de extindere. Finantarea din piata de capital este oprita. Nu ne-a afectat operatiunile, nu ne-a afectat inca nici evaluarea realziata de clientela, dar ne-a incetinit activitatea.

Scaderea preturile actiunilor se datoreaza acestor acuzatii?

Piata burisera din Romania a scazut din ianuarie cu 15, 16% din ianuarie anul acesta. Actiunile noastre au scazut cu aproape 35%. Aceasta diferenta, care este de aproape 200 de milioane de dolari in pierderi de capital pe piata, poate fi direct atribuita nervozitatii create intentionat de aceasta investigatie.

Cum este sa fii investitor in Romania? Cum s-a schimbat tara si care este receptivitatea la investitii straine?

Cred ca incearca sa se schimbe si depinde de persoana careia te adresezi. Daca te adresezi ministrului de Finante, de Comert sau ministrului Justitiei, acestea sunt persoane tinere, care au obtinut aceste pozitii printr-un proces democratic, si care doresc sa schimbe tara si o parte din aceasta schimbare inseamna atragerea de investitori si tehnologie straina.

Este tara pe drumul cel bun?

Sper sa fie, caci populatia din Romania merita sa faca parte din Europa, dar, exista unele lucruri carora romanii trebuie sa le acorde atentie. Unul dintre cele mai importante este stabilirea unei adevarate domnii a legii si o transparenta a sistemului juridic. UE a avertizat deja Romania ca daca nu progreseaza in aceasta directie, este posibil sa amane integrarea tarii. Sper sa nu aiba loc aceasta amanare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.