Ovidiu Tender a fost debarcat, ieri, din functia de presedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), iar firmele acestuia au fost eliminate din asociatie. Oficial, executia lui Tender a fost hotarata dupa ce la nivelul Consiliului National al UGIR 1903 s-a ajuns la concluzia ca, asociat cu anchetele penale de care se leaga numele sau, Tender strica imaginea Uniunii. Sfatuiti de juristi, reprezentantii UGIR 1903 au decis ca, intr-o prima faza, sa stearga cu guma toate societatile pe care afaceristul le avea inscrise in Uniune. Ramas fara firmele care-l legau direct de UGIR 1903, Tender a realizat infrangerea, dar a negociat precis termenii in care a fost dispus sa incheie pace.

In acest sens, Ovidiu Tender a discutat cu succesorul sau, Ioan Cezar Coraci, caruia i-a explicat ca singura cale posibila pentru ca scandalul de la UGIR 1903 sa nu se mute in Justitie, este aceea de a i se oferi, in continuare, o functie onorifica. Astfel, in noul statut al UGIR 1903, votat ieri, s-a stabilit ca ultimul presedinte (in cazul de fata Tender), sa faca parte din consiliul director, alaturi de presedintii de federatii, presedintele Ordinului Industriasilor si trei reprezentanti ai regiunilor istorice ale Romaniei.

Desi majoritatea membrilor UGIR 1903 se asteptau, totusi, ca Tender sa fie ieri prezent la Adunarea Generala Extraordinara pentru a incerca sa boicoteze alegerea noului presedinte, acesta a fost doar in trecere, preferand sa discute cateva minute cu Ion Coraci. "Trecand peste micile momente de tensiune, inceteaza orice litigiu dintre noi si Ovidiu Tender. Domnul Tender revine insa printre noi, cu functie onorifica, in consiliul director", a declarat Coraci.

Daca fostul presedinte nu s-a dat in stamba, sedinta a fost totusi tulburata de Ioan Lucian, presedintele Federatiei Patronatului Bihor, care a fost scos cu paza din sala dupa ce a incercat sa i-a cuvantul cu forta. Cunoscut drept apropiat al lui Tender, Ioan Lucian a reprosat noii conduceri a UGIR 1903 ca l-ar fi exclus abuziv din Uniune, cu toate ca in documente figureaza ca nu si-a platit cotizatia.

Cu exceptia afaceristului bihorean, pe lista rau platnicilor eliminati din UGIR 1903 figureaza, printre multi altii, si "Sandanic SRL", patronata de afaceristul gorjean Nicolae Mischie si "Interlink", firma care apartine lui Cristian Sindie, afacerist dubios, apropiat al clanului camatarilor, devenit cunoscut dupa ce presa a demonstrat ca acesta a vandut o casa mamei fostului premier Adrian Nastase.

Trecut cu pete

Numele lui Ovidiu Tender figureaza pe lista celor mai bogati oameni din Romania. Cu o avere estimata la peste 170 de milioane de dolari, Tender si-a creat un imperiu in domeniul energetic, extins insa si in domenii precum petrochimia, prospectiuni foraj, agricultura, industrie usoara etc. Cunoscut ca un apropiat al serviciilor secrete, de numele lui Ovidiu Tender se leaga insa si o serie de scandaluri ce au tinut pagina intai a presei. Unul dintre ele este afacerea Matser, in care era vehiculata acuzatia de spalare de bani, cu implicatii peste granitele tarii. Cel mai cunoscut este insa dosarul Rafo, unde se vehicula un prejudiciu de peste 3500 de miliarde de lei, Tender, alaturi de alte persoane, a fost acuzat de spalare de bani, inselaciune, evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si delapidare in forma calificata. Totodata, societatile omului de afaceri timisoarean figureaza, potrivit Ministerului Finantelor, printre cei mai mari datornici la bugetul de stat. Anul trecut, combinatul chimic Caron Onesti avea o datorie la buget de 5700 de miliarde. Vulcan Bucuresti (parte din Grupul Energetic Tender) figura cu 228 miliarde, Atlas Gip era "cotata" cu peste 650 de miliarde, in timp ce Prospectiuni SA avea restante la buget de 137 miliarde.

Triumviratul din fruntea Uniunii

Ioan Cezar Coraci

Ioan Cezar Coraci a absolvit Facultatea de Automatica si calculatoare din Bucuresti, avand titlul de doctor. El este unul dintre fondatorii Partidului Aliantei Civice. Din 1992, a devenit director de campanie electorala in echipa fostului presedinte Emil Constantinescu. Dupa victoria electorala a CDR, Coraci este ales deputat de Braila, fiind vicepresedinte al PNL. Trei ani mai tarziu, el se desparte de liberali. In 1999, el intra in Partidul National Roman(PNR), alaturi de Viorel Catarama si Virgil Magureanu. In final, PNR a fuzionat cu Partidul Democrat al presedintelui Traian Basescu. (C.T.)

Marius Opran

Nascut la 15 August 1944, in comuna Hotarele (Calarasi), Marius Opran este absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii. El a fost ofiter in Institutul de Cercetare al MApN, cercetator stiintific in aplicatii laser si comunicatii optice si profesor asociat la Institutul Politehnic si Academia Tehnica Militara. Ulterior, Opran a mai lucrat la Intreprinderea de Avioane Bucuresti Romaero, fiind in acelasi timp, in perioada 1993 - 2001, presedinte al UGIR-1903. Membru PDSR, membru al Delegatiei Permanente si secretar al Biroului Executiv Central (1993-1995), membru al Consiliului National (1995-1996).

Irina Manole

Irina Manole, al treilea membru al triumviratului UGIR 1903 a fost pana la ora actuala vicepresedinte al UGIR 1903. Ea este, de asemenea, presedintele Federatiei Patronatelor din Intreprinderile Mici si Mijlocii (FEPIMM). Irina Manole a luat parte in acest an la negocierile tripartite privind Codul Muncii dintre Guvern, Sindicate sI Patronate, unde a reprezentat UGIR 1903.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.