Un studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt arata ca ponderea in produsul intern brut a activelor detinute de bancile din Romania este una dintre cele mai reduse, comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est.

Activele existente la nivelul sistemului bancar din Romania au avut o pondere de 38% din PIB, in 2004. In topul celor 15 state est-europene, tara noastra ocupa penultimul loc, lingura de lemn detinind-o Serbia, cu 35%. Dupa proportia detinuta de creditele acordate de banci in PIB, Romania ocupa ultima pozitie, nivelul indicatorului fiind, in 2004, de 18%.

Comparativ cu Romania, Bulgaria sta mult mai bine. Anul trecut, ponderea activelor bancare in PIB a fost de 66%, iar proportia detinuta de credite si depozite a fost de 35%, respectiv 39%. Cea mai mare proportie a activelor a fost raportata pentru Croatia (109%) si Letonia (107%), pentru aceste state inregistrindu-se si cea mai mare pondere a creditelor in PIB, de 62%, respectiv 51%. In Cehia si Croatia, depozitele au cea mai mare pondere in PIB, de 64% si, respectiv, 60%.

Crestere accelerata a volumului depozitelor

Romania, in schimb, ocupa prima pozitie in topul intocmit pe baza ratei de crestere a volumului creditarii in perioada 2000 - 2004 (40%). De asemenea, rata de crestere a volumului depozitelor in Romania a fost de 38%, una dintre cele mai ridicate, comparativ cu restul tarilor din Europa Centrala si de Est.

Valoarea creditelor si depozitelor aferente segmentului populatiei a fost, anul trecut, de 135 de euro pe cap de locuitor, respectiv 415 euro pe cap de locuitor.

In 2008, creditele vor depasi un sfert din PIB

Pentru anul 2008 este estimata o crestere a ponderii creditelor si depozitelor in PIB la 27%, respectiv 30%. Valoarea totala a depozitelor atrase anul trecut de sistemul bancar romanesc reprezinta o cota de 24% din PIB. Potrivit studiului amintit, o pondere mai redusa a fost consemnata pentru Ucraina (23%), Serbia (20%) si Rusia (16%).

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.