Conducerile societatilor de asigurare nu au o vara linistita. O parte din griji li se trage de la recentele inundatii. si nu e vorba de daunele pe care trebuie sa le plateasca, avand in vedere ca doar o mica parte din cei pagubiti erau asigurati, ci de impulsul pe care calamitatile le-au dat unei initiative mai vechi.

Potrivit acesteia, locuintele vor fi asigurate obligatoriu pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar prima va fi unitara, indiferent de regiune. Vor exista, totusi, diferente intre mediul urban si cel rural, dar si sumele minime asigurate vor fi diferite (15.000 de euro la oras, respectiv 5.000 de euro la sat). Mihai Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), spune ca, pentru a evita aparitia unei noi poveri financiare, proiectul prevede ca 15% din taxele locale achitate de fiecare proprietar sa fie alocate asigurarii obligatorii. In acest caz, insa, nemultumite vor fi autoritatile locale, care isi vor vedea micsorat bugetul. Ca masura de "aparare", acestea ar putea decide cresterea impozitelor pe cladiri. In plus, in unele zone aceste taxe sunt prea mici pentru a putea acoperi prima, asadar, costurile se vor simti tot in buzunarul asiguratului.

Alte neclaritati se refera la locuintele care sunt in prezent neasigurabile. Nici obligativitatea asigurarii impotriva cutremurelor in Transilvania ori contra inundatiilor la etajul opt al unui bloc din Bucuresti nu este tocmai usor de justificat si probabil ca astfel de chestiuni vor suscita discutii aprinse. O a doua schimbare majora pe piata de profil va fi produsa de un proiect de lege aprobat de Guvern prin care, in cazul unui credit ipotecar, se elimina dreptul imprumutatorului de a impune un anumit asigurator pentru imobilul pus garantie. "Aceasta decizie este cumva contrara momentului de schimbari profunde din punctul de vedere al structurii pe care il traverseaza piata asigurarilor din Romania. In plus, o banca are o capacitate mai buna de evaluare a bonitatii unei societati de asigurari decat o persoana fizica", spune Marius Onofrei, purtatorul de cuvant al Allianz-tiriac.

Surse din piata spun ca aceasta decizie ar putea duce la aparitia unor preturi de dumping pentru a atrage clienti. Totodata insa, in practica, functionarii bancilor ar putea inlocui impunerea unor anumite societati de asigurari cu recomandarea acestora.

O parte din impozitul pe casa ar putea pleca "obligatoriu" catre asiguratori

Cele trei riscuri, la care s-ar putea adauga si cel de taifun sau uragan, vor fi incluse intr-o polita pe care vor fi obligati sa o incheie toti proprietarii de locuinta, indiferent de incidenta riscurilor respective intr-o anumita zona. "Pentru ca populatia sa nu fie nevoita sa plateasca sume in plus, propunerea este ca din taxele locale (pe proprietate) sa se retina o parte - 15% - care sa se vireze catre societatile de asigurari pentru asigurarea casei", spune Mihai Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Cand va plati impozitul, cetateanul va alege si compania la care doreste sa se asigure. Subscrierea s-ar putea face chiar pe Internet. Inainte de a se concretiza intr-un act normativ, proiectul are neclaritati carora nici initiatorii sai nu le pot gasi deocamdata raspuns. Vor fi dispuse autoritatile locale, vaduvite deja de o parte a incasarilor dupa introducerea cotei unice, sa cedeze din venituri fara a creste taxele locale? "Deocamdata si-au exprimat acceptul doar autoritatile din Capitala", spune Tecau. Cu celelalte primarii discutiile vor incepe in perioada urmatoare.

O alta problema va fi cea a sanctiunilor. Cum poate fi sanctionata o persoana care refuza sa isi protejeze averea? Reprezentantul CSA apreciaza ca o justificare juridica pentru restrangerea dreptului de proprietate ar putea fi forta majora si necesitatea protectiei sociale. Ramane de vazut daca aceasta se sustine, in conditiile in care este vorba totusi doar de o "forta majora" ipotetica. O prima forma a sanctiunilor ar putea functiona prin penalitatile platite de persoanele care nu isi platesc impozitele locale si, implicit, nici asigurarea obligatorie. "Pot fi insa cazuri in care impozitul local, modic in anumite localitati, nu va fi suficient pentru plata primei de asigurare. Persoanele in astfel de situatii va trebui sa se asigure separat, iar problema sanctiunilor este mai delicata", arata Tecau. Potrivit afirmatiilor sale, pe principiul solidaritatii sociale, prima de asigurare va fi unica pentru toate regiunile, indiferent de gradul de risc, insa va exista o diferentiere intre mediul urban si cel rural.

Nelamurita ramane insa problema cladirilor neasigurabile. Pentru locuintele din blocurile cu bulina sau casele de chirpici, obligativitatea asigurarii ar putea sa nu se aplice, nici una dintre companiile de asigurari nefiind dispusa sa preia riscuri cu sanse de producere a daunei de 100%. "Ar putea fi obligatorii doar daca evaluarile vor arata ca locuintele neasigurabile au o pondere mica in totalul locuintelor", arata Tecau. In momentul de fata, nu exista insa nici o evaluare clara a situatiei locuintelor la nivel national. Autoritatile locale au primit sarcina sa definitiveze una pana la finele lunii august, dar sansele concrete de realizare sunt subtiate de inexistenta cartilor funciare si a planurilor cadastrale pentru multe proprietati.

"Fara sustinerea financiara a statului, si fara o decizie politica, proiectul nu are insa sanse sa functioneze", spune Albin Biro, membru in Consiliul CSA. Pe de o parte, statul ar trebui sa garanteze plata despagubirilor in primii 1-2 ani. Pe de alta parte, bugetul de stat ar trebui sa isi permita sa suporte plata primelor in locul persoanelor cu venituri foarte mici si sa accepte deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu primele de asigurare.

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a avansat un termen utopic pentru functionarea sistemului asigurarii obligatorii a locuintelor - 1 ianuarie 2006, pana atunci neputand fi realizata nici o evaluare foarte clara a situatiei locuintelor din tara si a zonelor de risc.

Cum vad autoritatile viitoarea polita obligatorie

• Romanii vor fi obligati sa isi asigure casele pentru o suma asigurata minima de 15.000 de euro in mediul urban si 5.000 de euro in mediul rural. Peste aceste sume, asigurarea va fi facultativa.

• Prima de asigurare va fi aceeasi indiferent de riscul regiunii, zonele de risc. La cotele medii actuale practicate de societatile de asigurari, prima s-ar putea situa sub 100 euro/an in mediul rural si sub 300 euro/ an in orase. Statul va plati doar in locul celor foarte saraci.

• Prima de asigurare se va retine din impozitul pe proprietate si virat asiguratorilor (autorizati special de CSA) de catre autoritatile locale, in functie de preferinta contribuabilului.

• Asiguratorii autorizati vor infiinta o companie romaneasca de reasigurare, care va ceda riscul reasiguratorilor internationali.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.