Guvernul a modificat strategia de privatizare a BCR, scopul fiind acela de a obtine un pret cit mai bun. Astfel, la selectia pentru negocieri vor fi luate in considerare ofertele primilor doi clasati.

Comisia de privatizare a BCR va putea solicita oferte financiare imbunatatite de la primii doi investitori clasati in competitia pentru preluarea bancii, potrivit unei hotariri de modificare a strategiei de privatizare a BCR aprobate de guvern in sedinta de joi. Modificarea are ca scop maximizarea veniturilor din privatizarea bancii, printr-o metoda care sa asigure si pastrarea principiului transparentei.

In prezent, ofertantul cistigator pe baza licitatiei initiale are exclusivitate pe parcursul negocierii in vederea incheierii contractului, nefiind supus nici unei presiuni competitionale. In noua forma, Comisia de privatizare va negocia cu primii doi clasati, stimulind astfel participantii sa depuna oferte financiare cit mai competitive, se spune in comunicat.

Privatizarea nu intirzie

Purtatorul de cuvint al guvernului, Oana Marinescu, a declarat ieri ca metodologia aprobata nu va intirzia calendarul de privatizare a bancii. Potrivit modificarii, in cazul in care mai multi ofertanti se plaseaza pe pozitia intii, cu acelasi numar de puncte, ofertele imbunatatite vor fi depuse numai de acestia, iar investitorii de pe locul doi vor fi exclusi.

In varianta cu un singur ofertant pe locul unu, dar mai multi competitori pe locul doi, vor depune oferte imbunatatite si toti cei plasati pe pozitia a doua.

Au ramas 10 competitori

Joi seara, Comisia de privatizare a BCR a anuntat ca a acordat avizul pentru zece dintre cele 11 institutii care au depus scrisori de interes in urma cu o saptamina si a respins participarea consortiului format din Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International. Institutiile financiare care intra in cursa de preluare a BCR sint Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN AMRO.

Gata la alegeri

In urmatoarea etapa a privatizarii, investitorii care au primit avizul vor intra in data-room si vor depune ofertele financiare pina la data de 19 septembrie. Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la Banca Comerciala Romana (BCR), fie o participatie de 61,8825%. Comisia de privatizare estimeaza ca desemnarea cistigatorului si semnarea contractului vor avea loc pina la 21 noiembrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.