O noua lege privind societatile de microfinantare se afla pe masa de lucru a executivului. Proiectul de lege defineste microcreditul in limita sumei de 25.000 de euro si stabileste categoriile de persoane care pot beneficia de astfel de imprumuturi. Societatile de microfinantare nu vor putea insa atrage depozite de la populatie si nici nu vor putea acorda credite ipotecare sau de consum. Capitalul social minim al unei astfel de societati este echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro.

Rambursarea, in maximum 60 de luni

Legea privind societatile de microfinantare, care reglementeaza organizarea si functionarea societatilor abilitate sa acorde microcredite va fi dezbatuta de guvern in aceasta saptamana. Microcreditul este un imprumut, cu sau fara dobanda, cu valoare nominala de pana la 25.000 euro, cu o perioada de rambursare de maximum 60 de luni, cu sau fara perioada de gratie, destinat dezvoltarii unei activitati, afaceri sau proiecte, sustinerii proiectelor de dezvoltare comunitara sau economica, a initiativelor comunitatilor locale si a programelor sociale in scopul imbunatatirii standardului de viata al comunitatilor locale.

Potrivit proiectului, societatile de microfinantare nu pot desfasura activitati de atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, in sensul Legii bancare. Pentru a obtine un astfel de credit, persoanele fizice sau juridice trebuie sa prezinte o cerere insotita de o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei activitati aducatoare de venit, societatea de microfinantare fiind obligata sa formuleze un raspuns in termen de 30 de zile.

Riscul va fi monitorizat

Societatile de microfinantare vor avea acces deplin si neconditionat la Centrala Riscurilor Bancare si la Biroul de Credit pentru a obtine date despre situatia si istoricul financiar al solicitantilor de microcredite.

Societatile de microfinantare pot furniza Centralei Riscurilor Bancare, Biroului de Credit sau altor agentii de credit informatii referitoare la riscul bancar si la creditele acordate. Activitatea de microfinantare se deruleaza exclusiv prin conturi deschise de societatile de microfinantare la banci autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei.

Creditele pot fi denominate si in valuta

Societatile de microfinantare pot sa acorde credite atat in lei, cat si denominate in valuta (dar acordate in lei), fara ca aceasta sa atraga includerea societatilor de microfinantare in sfera de aplicare a autoritatii Bancii Nationale a Romaniei. Aceste societati sunt obligate sa prevada in normele interne reguli cu privire la profilul beneficiarului, criteriile creditului, expunerea fata de un beneficiar si expunerea agregata pentru fondurile proprii. De asemenea, societatile de microfinantare sunt obligate sa raporteze anual Bancii Nationale a Romaniei structura portofoliului de microcredite, exclusiv in scop statistic.

Garantiile trebuie constituite in banci

Beneficiarii microcreditelor pot aduce in garantie depozite, cu conditia ca sumele constituite garantie sa fie depozitate intr-o banca autorizata de BNR si sa nu poata fi folosite de catre societatea de microfinantare pentru acordarea de microcredite. Microfinantarea are in Romania un portofoliu de credite de aproximativ 53,6 milioane de dolari si a acordat aproximativ 13.800 imprumuturi cu o valoare medie de 3.900 de dolari per imprumut. Potrivit statisticilor, numarul de persoane fizice si juridice care intentioneaza sa imprumute, in scopul dezvoltarii de afaceri, sume de pana la 25.000 de dolari in mod regulat, este de aproximativ 113.000, astfel incat cererea cumulata de microcredite este de 10 ori mai mare decat suma acordata, fiind estimata la un portofoliu de circa 565 milioane de dolari. Entitatile care la data intrarii in vigoare a prezentei legi desfasoara activitati de microfinantare trebuie sa indeplineasca cerintele cu privire capitalul social minim in termen de doi ani de la intrarea in vigoare a legii si sa-si desemneze un auditor financiar independent, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii.

Societatile de microfinantare vor putea administra fondurile publice acordate de agentiile guvernamentale. Proiectul de lege elaborat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) reglementeaza functionarea societatilor de microfinantare ca societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata, abilitate sa acorde microcredite din fonduri proprii, asigurate sau imprumutate de la institutii financiare, organizatii donatoare sau din resurse financiare publice. ANIMMC arata ca aceasta initiativa are la baza faptul ca firmele nou-infiintate si microintreprinderile se confrunta cu dificultati in atragerea de finantari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.