Toti retailerii fac aceleasi previziuni: "Monitoarele LCD vor cunoaste vanzari spectaculoase comparativ cu 2004", spune Doru Popa, de la Elsaco. Prima jumatate a acestui an a adus o crestere spectaculoasa, ponderea vanzarilor de monitoare LCD ajungand la 14,7% din totalul monitoarelor vandute. "Estimam pentru intregul an 2005 o pondere de aproximativ 20-25% pentru monitoarele LCD in total", spune Petrut Mazarine, de la Ultra Pro Computers.

Initial, monitoarele LCD reprezentau o parte nesemnificativa din piata totala de monitoare, in primul rand ca urmare a pretului inaccesibil. Cresterea ponderii lor in totalul vanzarilor de monitoare s-a consolidat acum doi ani, cand preturile au inceput sa scada si tehnologia sa se maturizeze.

Ca ani de reper, in 1997, la CeBIT se prezentau monitoarele LCD de 10 inci, iar prin 2000, modelele de 14 inci erau comercializate si pe piata romaneasca. Inca de atunci, Tornado Sistems avea in oferta monitoarele LCD Philips. In prezent, portofoliul de monitoare LCD cuprinde: Philips, Acer, BenQ, Fujitsu-Siemens, HP, IBM, Kintetix, Yusmart si, de curand, Xerox si Asus.

La sfarsitul lui 2000, un monitor LCD de 14 inci, ce respecta standardele momentului, valora in jur de 800 de euro. In prezent, pretul unui monitor bun de 15 inci coboara sub 200 de euro.

Monitoarele TFT au devenit tot mai cautate si mai accesibile. De la inceputul acestui an si pana in prezent, preturile monitoarelor LCD de 17 inci au scazut cu aproximativ 20%.

Comparand preturile celor mai ieftine monitoare LCD de 17 inci de la inceputul anului si din luna iulie, diferenta creste spre 25%. "Romanii si-au indreptat atentia in special pe aceste modele de 17 inci, preferand produsele entry level de 180 de euro, care au luat cu asalt lanturile de retail", spune Ionut Paraschiv, de la Tornado Sistems. In aceeasi perioada, monitoarele CRT nu s-au ieftinit decat cu aproximativ 5%.

Scaderile de preturi la monitoarele TFT sunt semnificative: in ultimul an, un monitor TFT s-a ieftinit cu 35-40%. Modele de 17 inci devin tot mai populare, in detrimentul celor de 15 inci. si modelele de 19 inci castiga teren, diferenta de pret dintre un model 19 inci si unul de 17 inci reducandu-se intr-un an la jumatate.

Caracteristicile monitoarelor TFT au evoluat foarte mult: rata de contrast de la 250:1 la peste 1000:1, timpul de raspuns de la 30ms la 8 ms, luminozitatea de la 150cd/mp la peste 300cd/mp. "Diminuarea timpului de raspuns la TFT-uri a insemnat castigarea de catre acestea a unui nou segment de utilizatori, cum ar fi utilizatorii profesionisti de aplicatii grafice si gamerii", spune Paraschiv. Vizionarea in bune conditii a materialelor multimedia si redarea fluida a imaginilor 3D au devenit posibile in bune conditii si pe monitoarele TFT.

Si la Ultra Pro Computers se vand monitoare LCD din 2001, odata cu inceputurile de maturizare ale tehnologiei cristalelor lichide. Initial, acestea erau oferite segmentului de business, azi au devenit accesibile utilizatorilor casnici.

"In 2004, conform unor studii publicate de cabinetul Bryan Norris Associates si conform datelor noastre interne, detinem o cota de piata de aproximativ 13,5% si suntem cel mai mare distribuitor de monitoare (CRT+LCD) de pe piata romaneasca", remarca Mazarine.

Pretul monitoarelor TFT a scazut incontinuu, fiind azi cu aproximativ 70% mai mic.

De altfel, faptul ca pretul devine accesibil face ca si retelele de retail de electrocasnice si electronice sa se inghesuie pentru a lua o parte din placinta savuroasa a vanzarilor de monitoare LCD. La Domo, care a intrat pe piata de LCD de curand, in august 2004, vanzarile justifica actiunea: pana in decembrie 2004, 3.947 bucati; intre ianuarie si iunie 2005, 3.675 bucati. si chiar si in aceasta perioada, pretul a continuat sa varieze, "abrupt in jos cu 10-15% in perioada martie-aprilie 2005 cand s-au inregistrat maxime in vanzari la toate categoriile de produse IT", spune Mihai Pintilie, Buyer IT la Domo. In perioada urmatoare, se vor inregistra cresteri usoare datorate cresterii preturilor panelurilor LCD pe piata asiatica.
Vanzarile de monitoare LCD au fost inferioare fata de vanzarile de monitoare CRT in primele patru luni ale 2005, si superioare in mai si iunie 2005. "Foarte probabil vanzarile de LCD vor fi superioare celor de CRT in tot restul anului 2005", prevede Mihai Pintilie.

"Monitoarele cu cristale lichide vor cunoaste vanzari spectaculoase comparativ cu 2004."
Doru Popa
, director IT Elsaco

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.