Patronul Stelei, Gigi Becali, se afla in spatele unei afaceri fabuloase, care a depasit deja stadiul de proiect: construirea unui oras de cinci stele la marginea Capitalei. In ciuda faptului ca procurorii romani instrumenteaza cu sarg doua anchete penale impotriva lui, acuzandu-l si de spalare de bani, afaceristul - care se numara printre cei mai bogati romani la ora actuala - s-a asociat cu alte doua persoane si sustine financiar „ctitorirea“ complexului de locuinte de lux, denumit „Baneasa Town“.

Ziarul nostru a intrat in posesia unor informatii extrem de interesante despre acest mega-proiect, care va "inghiti" o suprafata de aproape 65 de hectare, in zona comunei Pipera, acolo unde Gigi Becali a cumparat de-a lungul timpului numeroase "felii" de pamant. Valoarea acestui plan - calculata in raport de pretul mediu al locuintelor ce urmeaza a fi construite - se ridica la peste 325.000.000 de euro. Gigi Becali si ceilalti doi asociati ai lui - unul apropiat de Viorel Hrebenciuc si celalalt membru al lotului "Flota" - detin fiecare in parte cate 33% din afacere. In ceea ce priveste administratorii societatii care sustine executarea proiectului, Gigi Becali este reprezentat de catre unul dintre nepotii lui, de fapt cel mai apropiat acestuia, Lucian Mihai Becali, care nu are decat 29 de ani.

Afacerea "Baneasa Town" a contractat deja si primii clienti, care doresc sa locuiasca intr-un oras de cinci stele, ultraluxos, ce se va dezvolta in zona Scolii Americane. In ce consta in realitate afacerea? Potrivit unui pliant realizat de firma care se gaseste in umbra proiectului, respectiv societatea EID, viitorii locatari ai "Baneasa Town" din zona Pipera vor beneficia de 748 de case, intinse pe 64 de hectare, cu un "parc central stralucitor".

Cartierul rezidential, apreciat drept cel mai mare si mai luxos ridicat vreodata in Romania, va fi traversat de patru bulevarde, avand o retea de 59 de strazi interioare. In afara locuintelor - care vor fi construite in blocuri, vile si case "simple" in stil american - "Baneasa Town" va mai cuprinde un lac artificial, sapte terenuri de baschet, restaurante, pista de biciclete, un circuit de jo-gging de patru kilometri, un club privat, rezervat in exclusivitate "bastinasilor", piscine acoperite, dar si in aer liber. In plus, o linie speciala de autobuz va face legatura intre "Baneasa Town" si centrul Bucurestilor, iar orasul va mai avea si sapte terenuri de tenis cu nocturna, cinematograf si, bineinteles, centre comerciale, cuprinzand un hypermarket si un mall. Zona va fi imprejmuita, iar accesul in oras va fi monitorizat 24 de ore din 24, strainii avand acces doar pe baza de invitatie sau carduri pentru personalul de serviciu.

Preturile pentru o locuinta in paradisul din Pipera variaza intre 85.000 de euro - cel mai ieftin apartament in blocurile situate pe malul lacului - si 945.000 de euro pentru o vila cu o suprafata de 415 metri patrati. Locatarii cu venituri "medii" pot opta pentru un apartament duplex care nu costa decat 193.600 de euro. Cea mai ieftina vila are un pret minim de 472.800 de euro. Acest tip de vila are un etaj si o suprafata de 345 de metri patrati. In schimb, casele americane, cu peluza, cu doua etaje, au preturi ce variaza intre 263.500 de euro si 546.000. Nici unul dintre preturile mentionate in ofertele EID nu include insa taxele aferente, care pe alocuri ar putea depasi 30% din valoarea initiala.

Firma EID care a pus piatra de temelie a "Baneasa Town" apare de fapt la Registrul Comertului ca "European Imobiliar Developers SRL". Ea a fost infiintata in 10 martie 2005 si are sediul la parterul Hotelului Marriot, unde isi are biroul si Gigi Becali. Obiectul principal de activitate inscris in actul constitutiv al firmei este "dezvoltare (promovare) imobiliara".

Interesant este insa faptul ca in afara lui Gigi Becali, de altfel recunoscut pentru afacerile cu terenuri, mai apar doua persoane: Gabriela Crainiceanu si Alexandru Bunea. Fiecare din cei trei asociati are 33,33% actiuni la EID. Persoane juridice asociate nu exista. Gabriela Crainiceanu este arhicunoscuta ca apropiata de pesedistul Viorel Hrebenciuc. Din informatiile noastre, Gabriela Crainiceanu a fost casatorita in trecut cu fiul fostului presedinte de dinainte de ‘89 al Bancii Romane de Comert Exterior, a ocupat postul de vicepresedinte al Bankcoop.

Cel de-al treilea asociat, respectiv Alexandru Bunea, este fost secretar de stat, co-inculpat - alaturi de seful statului Traian Basescu - in dosarul "Flota", imputandu-i-se fapte comise in calitate de membru al Consiliului Imputernicitilor Statului de la CNM Petromin SA. Alexandru Bunea are relatii excelente cu multimiliardarul de origine araba Fathi Taher, prieten si el cu Viorel Hrebenciuc, dar si cu Gigi Becali. Pe Bunea, Taher si Hrebenciuc i-au legat mai multe afaceri. Una dintre ele este AGI Romania, o firma infiintata in anul 1995, sub numele de Asigurarea Populara Romana.

In ce priveste administrarea firmei "European Imobiliar Developers", de aceasta se ocupa direct Gabriela Crainiceanu si Alexandru Bunea, dar si Halil Ibrahim Sumerakin - cetatean britanic, cu domiciliul in Spania si nascut in Turcia - Catalin Ciubota si Lucian Mihai Becali.

Acesta din urma este nepotul al lui Gigi Becali, de care patronul din Pipera este extrem de atasat sufleteste. Becali a promis de altfel ca atunci cand se va retrage din afaceri el il va imputernici pe Lucian sa le continue.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.