Majorarile fara precedent ale cotatiilor petrolului la Bursele internationale afecteaza pe termen lung economia romaneasca pentru ca jumatate din resursele energetice provin din import.

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat pentru Mediafax ca o majorare cu 10 dolari a pretului pe baril inseamna o valoare suplimentara a importurilor de titei de 300-400 milioane de dolari. Pe termen scurt, o astfel de crestere nu genereaza schimbari semnificative in Romania, spune Patriciu, exceptia constituind-o doar scumpirea produselor din petrol. Insa, adauga acesta, pe termen lung cresterea pretului barilului va fi o povara pentru Romania, care trebuie sa importe mai mult de jumatate din resursele energetice. "Cresterea cu 10% a pretului la titei determina o scumpire cu 3 pina la 4% a pretului la produsele petroliere", a afirmat acesta. In cazul in care cresterea va fi de 20-50% situatia se schimba.

Inca n-a sarit inflatia

In ciuda faptului ca pretul barilului a atins joi un record, peste 62 de dolari pe pietele americane si 60 de dolari pe piata londoneza, economia romaneasca nu a fost afectata, efectul asupra inflatiei si asupra indicatorilor macroeconomici fiind nesemnificativ, a adaugat presedintele Rompetrol. Patriciu crede ca recordul cu pricina va fi batut cu siguranta intrucit tendinta pe piata mondiala este una de crestere si sint asteptate ca pina la finele anului cotatiile petrolului sa varieze intre 60 si 80


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.