Aprecierea tarifelor ridica inflatia cu un procent

Cresterea preturilor la utilitati va contribui cu 5,8% la totalul inflatiei, punand in pericol tinta de 7,5% pentru acest an, se arata intr-un studiu al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Analiza a luat in calcul majorarile de tarife anuntate de autoritatile romane, cu 35% la gaze naturale, 5% la energie electrica si 20% la energia termica.

"Calculele realizate arata ca o crestere simultana a preturilor la utilitati cu procentele anuntate ar conduce la o inflatie suplimentara de 7,7% pentru preturile reglementate si de 5,2% pentru cele nereglementate, altfel spus o inflatie suplimentara medie de 5,8%. Cum aceste cresteri de preturi nu vor fi totusi simultane, acest spor inflationist nu va fi resimtit intr-o singura luna, ci adunat pe ansamblul anului 2005", se precizeaza in cadrul analizei.

Autorii analizei, intitulate "Impactul modificarii preturilor la utilitati asupra firmelor romanesti" apreciaza ca, pentru a evita sporul inflationist, exista optiunea aprecierii si mai puternice a cursului de schimb, care ar ieftini importurile de materii prime pentru sectoarele de utilitati.

"Reversul acestei optiuni este afectarea in continuare a exportatorilor, care ar continua sa se adauge efectelor neplacute ale cresterii preturilor la utilitati", se precizeaza in studiu. Cresterea anuntata a preturilor la utilitati, incepand cu 1 aprilie si continuand cu 1 iulie, va conduce la scaderea valorii adaugate brute in toate ramurile economiei nationale, cu exceptia celor trei ramuri direct beneficiare ale cresterilor de preturi (energie electrica, termica, gaze).

"Prin majorarea cu 10,2% a tarifelor la gaze naturale, cu 5,2% pentru electricitate si cu 20% pentru pretul national de referinta la energia termica, producatorii din industria alimentara, industria constructiilor si cea chimica se vor confrunta cu grave probleme de suportabilitate a costurilor de productie", sustine Marian Milut, presedintele UNPR.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.