Ultimele cotatii ale raportului leu/euro au coborat la 3,6 lei

Luna trecuta BNR nu a lasat cursul euro sa scada sub pragul de 3,6 lei, iar atunci cand cotatiile au coborat pana la un minim de 3,5850 lei a cumparat mai multe zeci de milioane de euro. Aparitia leului greu ar putea aduce insa o relaxare a politicilor BNR, care ar avea drept efect scaderea monedei unice spre pragul de 3,55 lei. In piata valutara s-a observat deja o trecere a bancilor pe pozitii de vanzare.

Aprecierea leului ar reprezenta cea mai importanta parghie pentru temperarea cresterii preturilor, care a provocat schimbarea tintei de inflatie de la 7 la 7,5%. Problema deficitului de cont, care a atins la finele lui aprilie 1,391 miliarde euro, si a celui comercial, care a urcat in primele cinci luni la 3,22 miliarde euro, ar putea crea o serie de probleme, ce isi vor gasi probabil rezolvarea in ultima parte a anului sau in 2006, rezerva valutara actuala a BNR asigurand acoperirea a aproape sase luni de importuri.

Scaderea euro ar avea ca efect si temperarea cresterii dolarului, care dupa decizia Rezervei Federale de majorare a dobanzii de referinta de la 3 la 3,25%, fata de 1% in iunie trecut, este pregatit sa scada spre o paritate de 1,17 - 1,18 dolari/euro. Cursul mediu va fluctua in jurul valorii de 3 lei/dolar, pragul de 3,1 lei putand fi atins catre finele anului, cand este asteptata o scadere spre paritatea de 1,10 dolari, iar cursul mediu al euro este vazut in jurul valorii de 3,7 lei.

Masura luata de Fed joia trecuta nu a avut efecte majore asupra paritatii, pietele europene inchizandu-se a doua zi la o valoare de 1,1985 dolari, valoare care se mai inregistra in august 2004. Presiunea asupra euro se va mentine, investitorii fiind pregatiti pentru o noua majorare a dobanzii americane in august. Mari semne de intrebare asupra monedei americane ridica, in continuare, pretul unciei de aur, care se mentinea vinerea trecuta in jurul pragului de 435 dolari.

De unde vin casele

La nivelul tarii, doar 5% din populatie a solicitat un credit cu scopul de a achizitiona o locuinta. Cei care au facut-o s-au adresat cu precadere bancilor mari din sistemul financiar romanesc. Conform sondajului INSOMAR, doar 8% din romani intentioneaza sa apeleze la un credit pentru locuinta.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.