La salarii mai mici decat in Vest, nivel de trai mai ridicat

Un venit pe familie de 1.500 de euro pe luna in Romania te poate face mai bogat decat unul de 4.000 de euro in Europa Occidentala. Desi inca firava si clar mai prost platita, clasa medie de la noi traieste, cel putin teoretic, mai bine decat cea din Vest. Bucurestiul este, conform unui studiu dat recent publicitatii, cea mai ieftina dintre metropolele europene. Nu au fost luate in calcul alte localitati mari din Romania, insa situatia este destul de clara: Clujul, Iasiul ori Timisoara sunt inca si mai ieftine.

In ciuda acestor clasamente optimiste, pentru multi locuitori ai acestor orase viata nu pare, cu siguranta, deloc usoara. In cazul altora, insa, nivelul de trai il atinge si chiar il depaseste pe cel al occidentalului mediu. Si, oricat de ciudat ar putea sa sune, nu este vorba de o mana de oameni bogati, ci de membrii clasei de mijloc autohtone. Explicatia este simpla: preturile romanesti pentru unele produse si, mai cu seama, tarifele pentru marea majoritate a serviciilor sunt de pana la 10 ori mai mici decat in Franta, Germania ori Suedia.

Un calcul simplu arata ca, chiar si la un venit mediu de doua-trei ori mai mic, un roman din clasa medie isi permite mai multe decat un occidental din aceeasi categorie sociala. Fie ca e vorba de chirie, de zugravitul casei, de reparatul masinii, de angajarea unui baby-sitter, de impozitele pe proprietate ori de banala paine, toate ii sunt mai accesibile.

Din pacate, aceasta situatie nu va mai dura foarte mult. Alinierea preturilor la cele din UE, fie ca are loc ca urmare a unei decizii de la centru, fie pe cale "naturala", va anula, treptat, aceste avantaje. Deja carburantii, electricitatea, gazele ori multe produse alimentare au ajuns la preturi comparabile cu cele din Vest, iar tendinta se va accentua pe viitor.

Investitii calculate in slujbe

Anul trecut, Marea Britanie a atras mai putine investitii, dar se mentine pe primul loc, atat din punctul de vedere al sumelor investite, cat si al locurilor de munca create. Totusi, Romania conduce detasat din punctul de vedere al locurilor de munca create, in medie, de fiecare investitor.

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.