Ghinionistii care au achizitionat un autovehicul cu o capacitate cilindrica de peste 1.600 cm cubi in sistem leasing dupa 18 noiembrie au fost nevoiti sa plateasca accize de 5 ori mai mari. „Cadoul" a fost dat de Cabinetul Nastase printr-un proiect de lege (Hotarirea de Guvern nr. 1840/2004) prin care se prevede ca accizele pentru autovehiculele cumparate in leasing sa fie calculate la valoarea totala, nu la valoarea reziduala, adica la 20% din pretul acestuia, asa cum era prevazut pina la data intrarii in vigoare a respectivei legi.

Reactie intirziata

Reprezentantii societatilor de leasing, contactati de „Cotidianul" la momentul publicarii proiectului de lege pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la care si-au adus contributia, au spus ca actul normativ cu pricina nu are nici un fel de hiba. Numai ca acum doua zile, acestia s-au plins ca inspectorii vamali aplica retroactiv masurile prevazute in noua lege. Ministerul Finantelor a dezmintit categoric. „Contractele de leasing incheiate inainte de 18 noiembrie 2004 nu vor fi modificate", suna un comunicat al Finantelor. Odata rezolvata aceasta problema, mai trebuia lamurita chestiunea legata de modul de calcul al accizelor, mai exact care va fi baza de impunere.

O corectie pentru linistea tuturor

Ca sa linisteasca spiritele, mai-marii ministerului i-au chemat la sfat pe reprezentantii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania si pe cei ai Autoritatii Nationale a Vamilor. Ce a iesit? O noua lege, care va lumina neajunsurile aparute dupa 18 noiembrie. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Maria Manolescu, a declarat ca Executivul va suspenda, pina in luna februarie (cind vor intra in vigoare noile reglementari in domeniul leasingului), aplicarea prevederilor privind accizarea autoturismelor achizitionate in leasing, printr-o hotarire ce va fi aprobata saptamina viitoare. Pina atunci, Vama va calcula accizele la valoarea de intrare. „Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a retinut accize aferente valorii de intrare, nu valorii reziduale. (...) Nu este rea-intentie, ci o problema in mecanismele de armonizare legislativa", a declarat Gica Danila, directorul adjunct al Directiei de Supraveghere Vamala din cadrul ANV. Referindu-se la sumele incasate in plus, Maria Manolescu a spus ca, in general, au fost de 150-200 de euro pentru masini cu capacitate cilindrica a motorului nu foarte ridicata. Reprezentantii societatilor de leasing au afirmat ca prevederile legii intrate in vigoare la 18 noiembrie i-au afectat, in sensul scaderii numarului de contracte.

Din greseala in greseala

Este a doua oara in interval de o luna cind Ministerul Finantelor intervine pentru corectarea unor greseli facute de el insusi. Prima a fost cind in Codul fiscal s-a introdus o prevedere care stipuleaza ca orice agent economic care intentioneaza sa vinda un mijloc fix, oricare ar fi acela, trebuie sa anunte Fiscul cu 60 de zile inainte de tranzactie.