Politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA) se vor scumpi cu cel putin 40%, o data cu unificarea actualelor asigurari RCA cu asigurarile Carte Verde, valabile pe intreg teritoriul Uniunii Europene, a declarat ieri Albin Biro, membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, citat de Mediafax. Unificarea celor doua polite trebuie realizata pana la aderarea Romaniei la UE.

Potrivit reprezentantului CSA, societatile de asigurari au fost de acord ca prima de referinta pentru politele unificate sa fie calculata prin insumarea incasarilor din RCA si a celor din Carte Verde si divizarea sumei la numarul de asigurati. Valoarea vanzarilor de asigurari Carte Verde se ridica la aproximativ 40% din totalul incasarilor din RCA, in conditiile in care numai aproximativ 10% din parcul de masini inregistreaza iesiri din tara. Biro sustine ca Romania este ultima tara din Europa care nu a comasat cele doua tipuri de polite.

Pe de alta parte, primele vor fi majorate si ca urmare a cresterii limitei de raspundere in cazul daunelor, pana la 100.000 de euro pentru pagube materiale si 500.000 de euro pentru vatamari corporale, pana la momentul aderarii. Intre timp directivele europene au fost modificate, iar noile limite indica valori de 500.000 de euro pentru daune materiale si 1 milion de euro pentru prejudicii corporale. Limitele de raspundere valabile in Romania pentru 2005 sunt de 300.000 lei (3 miliarde lei vechi) pentru daune materiale si 500.000 lei (5 miliarde lei vechi) pentru vatamari corporale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.