Este posibil ca inflatia din acest an sa nu fie de 6 la suta, cum ne-am propus, ci de 7,5 la suta, dar va asigur ca inflatia in Romania va merge in continuare in jos, a declarat, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o emisiune televizata.

"S-ar putea ca in loc de 6 la suta, inflatia sa fie de 7,5 la suta, in 2005", a spus Isarescu. "Noi nu am fi deranjati daca o anumita crestere a leului s-ar manifesta, pentru ca in prezent exista presiuni de apreciere a leului. Nu-mi este frica de presiunile inflationiste si nici de o miscare semnificativa de pe leu pe valuta. Un leu foarte tare este dureros, pentru ca aceasta impinge spre o crestere de competitivitate, iar daca nu reusesti sa devii competitiv in aceste conditii poti sa dispari", crede Mugur Isarescu.

BNR e cu ochii pe preturi

Banca Nationala monitorizeaza stabilitatea preturilor, pentru a evita cresterea inflatiei, a dat asigurari guvernatorul bancii centrale. 80 - 90 la suta din rotunjirile de preturi s-au dus in jos, inca inainte de denominare, din estimarile bancii nationale, a aratat guvernatorul.

"Ne uitam la stabilitatea preturilor. Nu vrem sa facem alte dezechilibre. Nu vrem nici ca leul sa se aprecieze prea tare, caci aceasta situatie ii descurajeaza pe exportatori si ii incurajeaza pe importatori, iar aceasta situatie poate crea dezechilibre ale balantei de cont curent", a spus Isarescu.

Disconforturile denominarii

Denominarea trebuie privita ca o masura care priveste spre aderarea la Uniunea Europeana si la viitoarea aderare la euro, a explicat guvernatorul, adaugand ca multe din preturile actuale pot fi comparate cu valorile din 1959, dar altele nu si arata chiar o ieftinire.

"Imi amintesc ca plateam o paine 2,50 lei, iar acum o paine costa 60 de bani. Sistemul de valori din 1959 reflecta elementele unei tari comuniste. Acum intram intr-un alt sistem de valori cu preturi europene. Este adevarat ca, psihologic, pensionarii pot avea un soc, dar leul nou simplifica mult lucrurile. Pensionarii vor avea doar o problema de obisnuinta, dar isi vor aduce repede aminte ca si in trecut au lucrat cu banuti", a spus Isarescu.

Acesta apreciaza ca va exista un disconfort in ceea ce priveste lucrul cu leii noi si tocmai de aceea s-a luat decizia sa fie pastrate culorile si modelul banilor vechi. Banca Nationala face insa un efort ca vechile cupiuri sa fie schimbate mult mai repede decat s-a stabilit initial.

"Sunt sigur ca in Bucuresti procesul de disparitie a banilor vechi va fi mult mai rapid, iar predominanta leilor noi va fi mai puternica decat in alte orase", a spus guvernatorul BNR.

"Denominarea a fost facuta la timp. Nu era mai bine sa fie facuta mai tarziu, pentru ca peste patru ani costurile de emisiune erau mult mai mari. Nu puteam sa tiparim o bancnota de 5 milioane lei, fara sa cream senzatia de inflatie", a aratat Isarescu.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.