Noile locuri de munca aparute in Germania si Spania au contribuit la reducerea ratei somajului in Uniunea Europeana. Datele furnizate de Biroul de Statistica al Uniunii, Eurostat, arata ca in luna mai somajul a scazut usor.

Atat pe ansamblul Uniunii Europene, cat si in zona euro rata somajului a ajuns la 8.8% in luna mai, de la 8.9% in aprilie.In cele 25 de state membre erau inregistrati 19.1 milioane de someri, dintre care 12.8 milioane in zona euro.Aceste cifre sunt inca ridicate in comparatie cu Statele Unite, unde rata somajului este de 5.1% sau cu Japonia, unde somajul este doar 4.4%.In cele doua mari puteri economice europene, Franta si Germania, rata ridicata a somajului a devenit o problema politica.

Batalie de durata

Datele publicate vineri de Eurostat confirma un raport aparut la inceputul saptamanii, care arata o crestere a increderii in economia germana, pentru prima oara in ultimele 5 luni. Slabirea recenta a monedei euro a consolidat pozitia firmelor germane pe piata internationala. Insa reformele economice propuse de cancelarul Gerhardt Schroeder au fost primite cu ostilitate, mai ales ca rata somajului a atins cel mai inalt nivel din anii '30 incoace.

Guvernul Schroeder a pierdut vineri un vot de incredere in Parlament, deschizandu-se astfel calea catre organizarea de alegeri anticipate. "Daca vom continua cu actuala agenda, e nevoie de o noua legitimitate pe care doar alegerile o pot da", a declarat cancelarul Schroeder. In Franta, unde somajul este la cel mai inalt nivel din ultimii 5 ani (10.2%), primul ministru Dominique de Villepin a promis ca va acorda o atentie speciala acestei situatii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.