Comisia Europeana (CE) va initia o investigatie pentru a stabili daca producatorii de carbura de siliciu din Romania, care exporta acest produs pe piata comunitara, practica un pret de dumping, afectand astfel industria de profil din Uniunea Europeana, informeaza un anunt publicat ieri de catre CE. Comisia a primit o reclamatie in luna martie, din partea unor reprezentanti ai producatorilor de carbura de siliciu din UE. Firmele respective acuza ca Romania practica preturi de dumping la acest produs pe pietele comunitare. Carbura de siliciu, unul dintre cele mai utilizate materiale metalurgice folosite in turnatorii, otelarii si in producerea de materiale abrazive si refractare, este fabricata in Romania de firmele Casirom Turda, Elsid Titu si Electrocarbon Slatina.

Potrivit datelor Ministerului Economiei si Comertului, Romania exporta anual catre tarile din UE circa 34.700 de tone din acest produs, reprezentand 15,4 de milioane de euro, informeaza Mediafax. Acuzatia de dumping este bazata pe o comparatie intre valorile normale ale costurilor de productie si pretul de export pe piata Uniunii Europene.

"Reclamantii au adus probe ca importurile provenind din Romania au crescut in termeni absoluti si in ceea ce priveste cota de piata", se mai arata in anuntul CE, publicat in jurnalul oficial al UE.

Ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a declarat ca autoritatile romane vor solicita, conform acordului european, consultari cu reprezentantii CE pentru ca aceasta situatie sa fie rezolvata cat mai repede. "Cunoastem aceasta problema si o tratam cu maxima seriozitate, fiind vorba de unele acuzatii ale producatorilor europeni de carbura de siliciu. Am discutat cu o parte din producatorii romani invinuiti care ne-au precizat ca nu este vorba de dumping ci de produse de o calitate inferioara, respectiv carbura de siliciu metalurgica, comercializata, evident, la preturi adecvate", a spus Winkler.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.