Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat si a celui pentru asigurarile sociale, cheltuielile crescand cu 9.200 de miliarde de lei, datorita suplimentarii veniturilor cu 27.500 de miliarde de lei.

Cheltuielile au crescut cu 1,1 la suta fata de proiectia initiala, datorita cresterii suplimentare a veniturilor, suma redistribuindu-se in cea mai mare parte pentru acoperirea deficitului bugetar stabilit la 0,7 la suta din PIB, fata de cele 1,5 procente prognozate.

Reducerea deficitului bugetar continua dezinflatia

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a spus ca reducerea deficitului bugetar este necesara pentru continuarea procesului de dezinflatie, astfel, bugetul adoptat in toamna anului trecut prevedea un nivel al veniturilor de 781 de miliarde si cheltuieli de 820 de miliarde, cu un deficit de 39.133 miliarde lei. Noul buget prevede venituri de 808.733 de miliarde si cheltuieli de 829.533 de miliarde de lei, cu un deficit de 20.800 de miliarde de lei.

La cresterea suplimentara a veniturilor bugetare, defalcat se evidentiaza o crestere cu 22.559 de miliarde de lei la contributiile asigurarilor de sanatate, un plus de 17.833 de miliarde din TVA, o crestere cu 10.137 de miliarde la impozitul pe profit, in timp ce, impozitul pe venit a scazut cu 17.564 miliarde lei.

Rectificare determinata de indicatorii macro-economici

Ministrul de Finante a precizat ca rectificarea bugetului a fost determinata de reevaluarea principalilor indicatori macro-economici, aprobarea unor acte normative care produc influente asupra cheltuielilor si veniturilor, revizuirea tintei de deficit bugetar, asigurarea fondurilor necesare pentru domenii in care se poate activa clauza de salvgardare.

Nu se mai fac angajari la stat, cu exceptia ministerului Justitiei

Ionut Popescu a spus ca rectificarea bugetara tine cont de cheltuielile pentru personal de cinci la suta din PIB, fata de 5,3 la suta inainte rectificarii, ceea ce inseamna ca nu se vor mai angaja oameni in acest an si nu se vor acorda sporuri, ministrul precizand ca rectificarea este efectuata pe baza reevaluarii principalilor indicatori macroeconomici precum cresterea economica - estimata la sase la suta pe 2005, comparativ cu 5,3 la suta, cat se prognozase initial, aprecierea monedei nationale fata de cursul previzionat la elaborarea bugetului pe acest an - de la 42.550 lei pentru un euro, la 37.500 lei - cresterea fata de estimarile initiale a salariului mediu brut si a numarului de salariati pe anul in curs.

Unele ministere sunt mai sarace

In urma rectificarii de buget unele ministere au primit mai putini bani, astfel, bugetul Ministerului Muncii a fost diminuat cu 6.459 de miliarde de lei, ca urmare a eliminarii transferurilor pentru echilibrarea bugetului asigurarilor sociale de stat, sumele acordate Ministerului Transporturilor au fost reduse cu 6.029 de miliarde, iar cele acordate Ministerului Apararii cu 3041 de miliarde lei, in aceeasi categorie fiind si ministerul Agriculturii, care a primit cu 1441 de miliarde mai putin.

In cazul Ministerului Economiei si Comertului, reducerea sumelor alocate este de 654 de miliarde de lei, iar pentru ministerul Sanatatii cu 615 miliarde de lei, suma reprezintand redistribuiri in anexa la bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate si reprezinta cheltuielile aferente institutiilor sanitare cu paturi finantate pe baza de contracte incheiate cu casele de asigurari de sanatate, astfel, in cadrul cheltuielilor de personal, intre cheltuieli cu salariile si contributiile aferente, scad cu 650 miliarde lei, crescan cu aceeasi suma valoarea tichetelor de masa.

Asigurarile sociale si justitia au primit bani in plus

Totusi, rectificarea bugetara nu a adus mai putine fonduri, astfel, Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate primeste, in plus, prin rectificarea bugetului asigurarilor sociale, suma de cinci miliarde de lei, cea mai mare parte din aceasta suma, 3.600 de miliarde, urmand sa fie alocata pentru medicamentele compensate si gratuite.

Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a primit, in cursul acestei luni, inca o suplimentare de 5.000 de miliarde a fondurilor alocate, suma destinata cheltuielilor cu medicamentele compensate si gratuite, dar si pentru asigurarea asistentei in ambulatorii si spitale.

De asemenea, vor primi fonduri in plus ministerele din domeniile implicate in indeplinirea angajamentelor europene asumate de Romania, vizate de o eventuala activare a clauzei de salvgardare, astfel, suma de 5.303 miliarde revine ministerului Administratiei si Internelor, ministerul Justitiei primind in plus 2.175 de miliarde de lei, pentru aplicarea masurilor privind reforma sistemului judiciar si bugetul ministerul Public urmand sa fie suplimentat cu aproape 300 de miliarde de lei.

Fondul de interventie la dispozitia Guvernului a fost suplimentat cu peste 4.000 de miliarde lei, pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in urma inundatiilor, in timp ce bugetul asigurarilor sociale de stat a fost suplimentat cu 4.302 de miliarde lei pentru asigurarea fondurilor necesare recalcularii pensiilor.

Bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate, a fost majorat cu 2.467 de miliarde, cheltuielile cu suma de 5.030 de miliarde de lei, iar fondul de rezerva al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu 33 de miliarde, estimandu-se un deficit de 2.596 miliarde lei, ce va fi finantat din disponibilitatile din anii precedenti inregistrate la bugetul respectiv.

La bugetul asigurarilor pentru somaj au fost majorate veniturile cu o mie de miliarde de lei, cheltuielile fiind diminuate cu 1.350 de miliarde, sumele defalcate din TVA destinate finantarii cheltuielilor institutiilor de invatamantul preuniversitar de stat pe anul 2005 fiind suplimentate cu 5.603 de miliarde, in vederea asigurarii fondurilor necesare acoperirii salariilor personalului din aceste institutii.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.