Firmele de bone scot profituri de zeci de mii de euro pe an

Cu 15.000 de euro in buzunar, poti sa incepi o afacere in domeniul resurselor umane. De exemplu, poti sa deschizi o agentie de baby-sitting. Profitul este de 15a din cifra de afaceri. La incasari de 100 de milioane de lei, ramai in buzunar cu 15 milioane. Banii vin din taxa pentru inregistrarea in baza de date, in jur de 800.000 de lei, la care se adauga 75% din salariul pe prima luna al bonei. Iar satisfactiile sunt pe masura. Intr-un timp relativ scurt, poate numai un an, cifra de afaceri a firmei poate ajunge la peste 20.000 de euro. Asta daca luam in calcul o medie de 20 de contracte incheiate pe luna.
Investitia acopera cheltuielile "de inceput", adica actele necesare inscrierii firmei, chiria unui apartament, urmand apoi ca acesta sa fie amenajat si mobilat ca pentru orice sediu de firma si un site.

De ce baby-sitting?

"Ideea a venit de la sine", spune Camelia Gheorghe, directorul Mami Help. Nascuse si, la un moment dat, nu avea cu cine sa-si lase copilul. Culmea este ca respingea din start ideea unei agentii de baby-sitting, dar pana la urma a ajuns sa apeleze tot la ea. Nemultumita de serviciile bonei, s-a gandit ca ea ar putea "schimba ceva in privinta asta". Dupa sapte ani in invatamant, "a dat nastere" unei firme de recrutare si plasare de personal. Ramona Dima si-a deschis si ea o firma, desi absolvise Dreptul.

Familia are cazierul bonei

Intr-o afacere de acest gen, primele beneficiare ale serviciilor de baby-sitting sunt familiile. Acestea au la dispozitie si dosarul cu toate datele despre persoana care va intra in casa si pe mainile careia vor lasa copilul. Acesta cuprinde o serie de acte, inclusiv adeverinta medicala si cazier. "Tendinta tuturor parintilor este de a angaja o bona cu studii superioare, pentru ca educatia acesteia isi lasa amprenta asupra copilului", marturiseste Camelia Gheorghe. In plus, nu conteaza varsta. "Varsta biologica este mai putin importanta, calitatile conteaza mai mult", afirma directorul agentiei "Ramona Dima".

Cu toate ca exista cereri de angajare din partea barbatilor cu studii superioare, ei nu au nici o sansa. "Nimeni, absolut nimeni nu a vrut o bona de gen masculin", spune cu regret Camelia Gheorghe.

Ce face agentia de recrutare

In primul rand, da anunturi in ziar sau, cel mai frecvent, primeste telefoane de la cunoscutii celor care exista deja in baza de date. Stabileste apoi un interviu intre viitoarea bona si psihologul agentiei. Candidatul este obligat sa prezinte o serie de acte: cartea de identitate, diploma de studii si diplomele altor cursuri, copiile dupa cartea de munca si recomandari, daca a mai lucrat in domeniu.

Bone de lux la 500 de euro

Salariile variaza foarte mult, in functie de pregatire, educatie, experienta, varsta, dar si de posibilitatile financiare ale familiei angajatoare. In ce priveste programul, se cauta tot mai mult bone pentru 8-10 ore pe zi. Castigurile medii sunt de 6 milioane de lei pe luna. Insa o bona de noapte poate primi un salariu de 7-8 milioane, asemanator cu cel al unei bone de zi. "Afacerea" este rentabila, daca se tine cont de faptul ca dadaca trebuie doar sa-i dea de mancare copilului, dupa care acesta doarme pana dimineata.
S-a ajuns si la salarii de 500 de euro. Cele care incaseaza acesti bani sunt, in general, bonele interne, cazate in vilele de lux ale parintilor cu venituri peste medie. "Este un paradox. Pe langa faptul ca li se ofera cazare, masa, deci ele nu trebuie sa plateasca nimic, li se mai acorda si un salariu fabulos", marturiseste Camelia Gheorghe.

Ofertele agentiilor de baby-sitting

8-10-12 ore - 4-6 milioane de lei net (400-600 lei noi)
Nonstop (bona interna "de lux") - 500 de euro
weekend - 150.000 de lei/ora (15 lei noi)

Dosarul de angajare

Cat te costa angajarea
analize medicale - 2.250.000 de lei vechi (225 lei noi)
(radiografie pulmonara, sumar de urina, examen copro, exudat faringian, VDRL, HIV, antigen HBs, secretie)
cazier judiciar - 50.000-100.000 de lei (5-10 lei noi), cu taxa de urgenta


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.