Business 8 Iulie 2009 11:27
Salvarea economiei si climei, lupta impotriva proliferarii nucleare si a saraciei vor figura printre principalele teme ale summitului G8, care incepe astazi in L'Aquila, oras italian devastat de un seism in aprilie, relateaza AFP.
"Summitul se deschide sub auspicii bune", mai ales din cauza incalzirii relatiilor dintre SUA si Rusia, a spus premierul Silvio Berlusconi, gazda reuniunii, adaugand ca nu exista niciun pericol in cazul unor eventuale cutremure, pentru ca locurile in care va avea loc summitul respecta normele antiseismice, scrie Wall-Street. Berlusconi a precizat ca circa zece declaratii sunt deja pregatite, despre terorism sau neproliferarea nucleara.

Premierul a luat decizia de a transfera G8 din Sardinia in L'Aquila, unde la 6 aprilie s-a produs un cutremur soldat cu 299 de morti.

Circa 40 de sefi de state si de guverne sunt asteptati in oras, ca si responsabili ai unor institutii multilaterale.

G8 reuneste Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia, iar lucrarile vor incepe miercuri la 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei). Joi si vineri, summitul se va extinde la Africa de Sud, Brazilia, India, Mexic, Australia, Indonezia si Coreea de Sud, pentru a se discuta mai ales despre combaterea incalzirii climatice.

Liderul chinez Hu Jintao, care se afla deja in Italia, a decis sa revina in tara, din cauza revoltelor din regiunea Xinjiang.

Au fost invitati si responsabili din Egipt, Danemarca, Olanda, Spania, Turcia, Algeria, Angola, Etiopia, Libia, Nigeria si Senegal.



Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.