Deficitul comercial pe primele cinci luni ale anului a ajuns la 3,2 miliarde de euro, dublandu-se, in numai doua luni, de la 1,55 miliarde euro, cat era la sfarsitul lunii martie. Pentru luna mai, deficitul comercial a fost de 903,5 milioane euro. Timpul trece, economia creste si deficitul se adanceste. Fenomenul este de asteptat in conditiile aprecierii leului. In plus, structura comertului romanesc contine un deficit cronic.

Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata, afirma ca deficitul comercial se adanceste o data cu cresterea PIB-ului, pentru ca structura economiei este de asemenea natura. Principalele produse exportate se bazeaza pe o valoare adaugata mica si depind in mod major de importuri. Sau sunt chiar materii prime. De la inceputul anului pana la sfarsitul lunii mai, romanii au exportat marfuri de 8,6 miliarde de euro, in crestere cu 17 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, si au facut importuri de 11,9 miliarde euro, in crestere cu 22 la suta fata de anul trecut.

Pe primul loc intre produsele exportate figureaza textilele, care reprezinta 20 la suta din total, urmate de produsele metalurgice, care au depasit pentru prima data ca pondere locul doi traditional, masinile si dispozitivele mecanice si electrice. In crestere puternica - 66 la suta - sunt exporturile de produse minerale - titei, produse petroliere, minereuri si ciment, dar si cele de mijloace si materiale de transport, in crestere cu 37 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din structura importurilor, 22 la suta reprezinta masini si dispozitive mecanice si electrice, si aparate de reprodus sunetul si imaginile. Acestea - consumul de care se sperie autoritatile - au crescut cu 18 la suta fata de anul trecut. Importurile de produse minerale au crescut cu 42 la suta, cele de mijloace de transport, cu 45 la suta, cele de produse metalurgice, cu 36 la suta. Un semn bun este scaderea importurilor de textile, in conditiile in care s-a mentinut ritmul de crestere a exporturilor, ceea ce poate insemna un inceput de scadere a ponderii lohnului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.