Agricultura va cunoaste momentul maxim al crizei la sfarstiul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie, spune presedintele Interagro, Ioan Niculae.
Ioan Niculae: Criza din agricultura va atinge maximul la sfarsitul lui septembrie "Momentul cel mai de jos va veni la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie. Atunci vom vedea cati dintre agricutori vor putea relua ciclul agricol" a spus Ioan Niculae, in cadrul dezbaterii Guvernul Privat, organizata de publicatia Business Standard.

Acesta a subliniat ca principalul impediment cu care agricutorii se confrunta este lipsa banilor.

Presedintele Interagro a declarat ca cele trei surse de finantare sunt aproape inaccesibile.

"In primul rand sunt sursele proprii, care aproape sunt inexistente deoarece preturile la produsele agricole pur si simplu au cazut. Mai sunt creditele bancare care din septembrie 2008 au devenit inaccesibile din cauza dobanzilor, iar subventiile in loc sa fie acordate la inceputul anului agricol sunt acordate la sfarsitul anului agricol" a mai spus Niculae, citat de NewsIn.

De asemenea, presedintele LAPAR, Adrian Radulescu, a declarat ca pretul graului a scazut intr-o luna cu aproape doi lei.

"Acum o luna graul se vindea cu 0,55 lei/kilogram, iar acum a ajuns la 0,36lei/kilogram, iar la orz este la fel. De asemenea, bancile ne jefuiesc pur si simplu fiindca nu este normal sa pornesti de la o dobanda de 11% si sa ajungi la 27%" a spus Radulescu.

Totodata, legat de plata subventiilor reprezentantii firmelor din agricultura au solicitat ministrului Ilie Sarbu un grafic cu plata subventiilor.

Presedintele Cristim, Radu Timis, a subliniat ca pe langa problema subventiilor ministerul trebuie sa o rezolve si pe cea a accesarii fondurilor structurale.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.