Orange Romania isi extinde acoperirea tehnologiei EDGE in Constanta, Ploiesti, Craiova, Oradea, Iasi, Galati, Arad si Bacau, numarul localitatilor acoperite ajungand la 12. Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov au fost primele orase unde Orange Romania a lansat tehnologia EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution).

EDGE este o tehnologie 2,75G, ce asigura retea mobila de banda larga pentru transmisia de date la viteze mari. Oficialii Orange Romania au precizat ca EDGE este precursoarea dezvoltarii tehnologiei 3G, pentru care firma are licenta, si pe care o va lansa in 2006. Dezvoltarea retelei 3G se va desfasura progresiv si concomitent cu extinderea acoperirii EDGE.

EDGE permite utilizarea serviciilor multimedia de generatia a treia, cum ar fi accesul la Internet de banda larga, primirea si trimiterea de imagini digitale, clipuri video, fotografii si fisiere muzicale la o viteza de trei ori mai mare decat prin intermediul GPRS.

Serviciile de telefonie 3G in reteaua Connex au fost deja lansate comercial in data de 25 aprilie, utilizatorii avand posibilitatea sa acceseze Internetul si sa transmita date si imagini la viteze ridicate, sa asculte muzica si sa urmareasca emisiuni TV pe telefonul mobil.

Tehnologia 3G permite ca vocea sa fie insotita de imagini in timp real, acces la Internet la viteze ridicate si convorbiri telefonice la tarife mai reduse.

Clientii vor avea acces la programe de televiziune in timp real (videostreaming) sau la emisiuni inregistrate (videodownload), care pot fi stocate pe telefonul mobil si vizionate ulterior, precum si la o serie de clipuri muzicale, prezentari de filme, tonuri de apel si alte forme de divertisment.

Internetul poate fi accesat la viteze de pana la 384 kbps, in varianta download (descarcare fisiere) si de pana la 64 kbps, in cazul upload (transmitere fisiere). Viteza de acces va creste pana la 4 Mbps, respectiv 384 kbps.

EDGE ofera rate de transfer de aproximativ trei ori mai mari decat tehnologia GPRS, folosita de operatorii de telefonie mobila in prezent, dar la mai putin de jumatate decat ceea ce poate oferi tehnologia 3G.

Practic, 3G ofera suplimentar servicii de video-telefonie si accesarea Internetului de mare viteza.

3G te arde la buzunar

Connex a anuntat doua tipuri de abonamente si un portofoliu de cinci terminale cu capabilitati 3G.

Primul serviciu, in valoare de 33 de dolari pe luna, permite abonatului sa initieze apeluri de videotelefonie timp de 213 minute, sa acceseze Internetul pentru 33 Mb si sa transmita 33 de mesaje multimedia (MMS).

In plus, in abonament sunt incluse si 273 de minute de servicii de voce. A doua varianta de abonament costa trei dolari si include 213 minute de videotelefonie,

33 de mesaje multimedia si 33 Mb de acces la Internet. Minutele de videotelefonie se taxeaza cu echivalentul a 0,2 dolari, pentru ambele variante de abonament. Intre tehnologiile EDGE si 3G exista deosebiri esentiale. Una dintre cele mai importante este a pretului, pentru tehnologia EDGE fiind mai mic decat pentru 3G.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.