Cota unica de impozitare va fi mentinuta, "ca o masura care si-a dovedit justetea si eficienta economica", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Primul-ministru a declarat ca multe intreprinderi care, pana acum, evitau sa-si plateasca taxele la stat, au inceput sa aiba un comportament fiscal corect.

Astfel, pe primele cinci luni ale anului, veniturile medii ale bugetului au crescut cu 19,2 la suta. Premierul a aratat ca "toti cei care au ridicat semne de intrebare cu privire la justetea cotei unice de impozitare, care au prezis ca veniturile impozitate vor scadea, sunt astazi in fata unei realitati pe care trebuie sa o recunoasca. Cota unica de impozitare nu numai ca stimuleaza economia, dar aduce si venituri suplimentare", a afirmat primul-ministru.

"Pentru a stimula si mai mult economia, vom umbla la contributiile de asigurari sociale, in conditiile in care acestea au o cota foarte ridicata, de 49,5 la suta, una din cele mai mari din Europa.
Acest lucru reprezinta o frana importanta in ceea ce dorim sa fie scoaterea la suprafata a muncii la negru. S-au facut multe speculatii, in aceste zile, pe marginea declaratiilor ministrului de Finante.

Avem nevoie de masuri soc, asa cum a fost cea cu introducerea cotei unice de impozitare. De aceea, evaluam foarte serios posibilitatea ca aceasta cota sa fie redusa cu circa cinci puncte procentuale, in asa fel incat reforma fiscala pe care am demarat-o o data cu introducerea cotei unice, sa fie continuata in acest mod. Credem ca este nevoie de stimulente economice puternice. Vreau ca Romania, in urmatorii opt ani, sa-si poata asigura o cota de crestere economica medie de cel putin 5,5 la suta, in asa fel incat sa dubleze Produsul Intern Brut," a spus primul-ministru.

Acesta a mai aratat faptul ca, in primele cinci luni ale anului, salariul mediu brut pe economie a crescut la circa 250 de euro, in conditiile in care, anul trecut, a fost de circa 190 de euro. Premierul s-a referit si la faptul ca, pana la sfarsitul anului, circa 4 milioane de pensionari vor beneficia de pe urma recalcularii pensiilor. "Acest lucru inseamna un efort bugetar important, dar consideram ca promisiunile facute trebuie onorate", a subliniat primul-ministru.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.