Carburantii se vor scumpi din nou in conditiile in care pretul barilului a sarit, ieri, de 60 dolari, drept care companiile petroliere se asteapta ca benzina sa depaseasca un euro in perioada imediat urmatoare.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, sustine ca la o crestere de 10% la titei, carburantii auto se scumpesc cu 3%-4%. In Romania insa, se resimte mult mai mult aceasta crestere, fiindca salariul mediu este de zece ori mai mic decat in UE. In ciuda veniturilor, benzina este la fel de scumpa ca in majoritatea statelor europene.

In UE, pretul unui litru de benzina variaza intre 0,8 si 1,4 euro, iar la motorina, intre 0,7 si 1 euro. In Romania, pretul mediu la benzina este de 0,9 euro, insa la unele sortimente deja a fost depasit nivelul de 1 euro, iar motorina a ajuns la 0,87 euro. Si in statele care abia au aderat la UE, benzina costa un euro, insa aici salariile sunt de cel putin trei ori mai mari decat in Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.