Comisarul european pentru fiscalitate si uniune vamala, Laszlo Kovacs, le-a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti ca au mari probleme in domeniul colectarii impozitelor indirecte.

Dupa un discurs devenit clasic in rindul oficialilor de la Bruxelles, Laszlo Kovacs a spus despre Romania ca este pe drumul cel bun, dar are serioase restante la unele capitole. Ca de exemplu: gradul de colectare a TVA si a accizelor este extrem de scazut, absenta informatizarii punctelor de frontiera, nivelul ridicat al pirateriei si contrafacerilor. In cazul in care aceste probleme nu vor fi remediate in citeva luni, ele vor fi mentionate in raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va face public in luna noiembrie.

In schimb, Laszlo Kovacs a dat de inteles ca Uniunea Europeana nu are nici un punct de vedere legat de modificarile de taxe si impozite care au loc frecvent in Romania de sase luni incoace. "Fiecare stat isi stabileste cota de impozit pe care o crede de cuviinta si atita timp cit aceste cote nu incalca legislatia comunitara nu e nici o problema", a spus Kovacs. Cota standard minima de TVA acceptata in UE este de 15% si este interzis ca o tara membra sa aiba mai putin de doua cote preferentiale sub acest nivel. In Romania exista o cota standard de 19%, si se prevede marirea ei la 22% si una preferentiala, de 9%, pentru medicamente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.