Banca Nationala a Romaniei (BNR) va liberaliza, in luna iulie, accesul rezidentilor romani la instrumente bancare din strainatate, cum ar fi depozitele si conturile curente, a anuntat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European, organizat de saptamanalul "Banii Nostri", cu sprijinul BNR.

Potrivit acestuia, Consiliul de Administratie al bancii centrale a adoptat deja decizia de modificare a regulamentului valutar in acest sens. "Avem o intentie ferma sa facem chiar mai mult decat sa lasam exportatorii sa plateasca in valuta. Vrem sa modificam regulamentul valutar si sa liberalizam dreptul rezidentilor de avea acces la instrumente financiar-bancare din strainatate, chiar din luna iulie", a spus Isarescu.

In luna aprilie a acestui an, banca centrala a liberalizat accesul nerezidentilor la depozitele in lei constituite la banci din Romania, stabilind insa si patru masuri de salvgardare in cazul unor intrari masive de capital pe termen scurt. Regulamentul valutar stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.