Pe 1 iulie, romanii vor lua cu asalt bancomatele pentru a pune mana pe noile bancnote. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a tinut sa dea asigurari ca nu exista riscul unui blocaj financiar. In schimb, nu e exclus ca multi dintre romani sa nu-si satisfaca dorinta de a intra in posesia noilor bani. "Nu vedem nici o problema legata de efectele introducerii leilor noi, cu o singura exceptie: o anumita dezamagire a populatiei ca nu va vedea imediat noile bancnote si monede", a declarat ieri Mugur Isarescu.

El a explicat ca legea denominarii prevede ca inlocuirea bancnotelor se va realiza treptat. Ceea ce inseamna ca doar o parte din noii bani vor fi pusi in circulatie la sfarsitul saptamanii viitoare. Potrivit informatiilor furnizate de BNR, ar fi vorba de o treime din numerarul in circulatie - aproape 53 mii miliarde lei. Retragerea bancnotelor cu multe zerouri se va face tot treptat, nefiind exclus ca in perioada sarbatorilor de iarna, in decembrie, o parte din leii vechi sa fie repusi in circulatie datorita cererii mari de numarar, a precizat Isarescu.

El a explicat de ce s-a optat pentru varianta inlocuirii treptate a banilor. "Legiuitorul a tinut cont de experienta nefasta din 1952, cea a confiscarilor comuniste. In urma studiilor psihologice, a rezultat ca acea experienta nu a disparut. A ramas in memoria batranilor", a precizat Isarescu.

Guvernatorul BNR spune insa ca reforma monetara care va avea loc saptamana viitoare are cu totul alte obiective.

"Se incheie un ciclu, cel inflationist. Am intrat in al saselea an de reducere a inflatiei. Cand moneda nationala se intareste prin taierea zerourilor, se castiga credibilitate", anticipeaza Isarescu.
Guvernatorul BNR a explicat ca aparitia leului nou va face ca preturile din Romania sa semene cu cele din Uniunea Europeana. "O paine va costa un leu. In Bruxelles costa 1 euro", a exemplificat acesta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.