Bursa de Valori Bucuresti a mai doborat, ieri, un record negativ, lichiditatea bursiera inregistrand un nou minim anual, de doar 56,3 miliarde lei. O astfel de valoare a tranzactiilor nu a mai fost atinsa din data de 9 noiembrie 2004, cand rulajul sedintei de tranzactionare a fost de circa 59 de miliarde lei.

Astfel, in sedinta de tranzactionare de ieri s-au realizat doar 2.510 tranzactii cu un volum de 15,1 milioane actiuni. Cel mai tranzactionat emitent a fost SIF Moldova, cu tranzactii cifrate la 10 miliarde lei, urmat de Banca Transilvania, cu un rulaj de 7,4 miliarde lei si SNP Petrom cu 5,7 miliarde lei. Rulajul nu se datoreaza, insa, unor evenimente deosebite, sustine Liviu Avram, broker la SSIF Prime Transaction, ci este unul obisnuit pentru perioada verii. In aceeasi perioada a anului 2004, valorile zilnice tranzactionate erau deosebit de modeste, scazand si pana la 30 miliarde lei. Liviu Avram arata ca acest trend descrescator va continua la bursa pe toata perioada verii, in caz ca nu apar informatii deosebite, ce ar putea dinamiza piata.

O revenire a activitatii la Bursa de Valori ar putea avea loc de-abia in septembrie, sustine brokerul, in timp ce in luna august, luna de concediu pentru majoritatea investitorilor, rulajul ar putea scadea si mai vertiginos.

Piata de capital si-a mentinut, saptamana trecuta, lichiditatea la nivelul celei de saptamana precedenta, insa schimburile s-au facut acum mai mult in piata regular, fara ca valoarea tranzactiilor cu obligatiuni sau a celor speciale sa aiba vreo pondere importanta.

Din cele 581 miliarde lei, valoarea totala a schimburilor, peste 81 la suta au fost atrase de titlurile sectorului financiar-bancar, iar SIF-urile au atras peste 60 la suta din valoarea totala a schimburilor cu actiuni. Toti indicii pietei au avut evolutii nesemnificative in saptamana analizata, SIF-urile evoluand mai bine decat ceilalti doi indici. Indicele BET a scazut cu 0,16 la suta in saptamana analizata, scaderea titlurilor Impact si a Azomures afectand evolutia acestuia. Indicele BET-C a coborat cu 0,56 la suta, iar BET-FI a crescut cu 1 la suta, pe SIF-uri fiind vizibila o presiune a ordinelor de cumparare in defavoarea celor de vanzare, pe fondul publicarii rezultatelor financiare aferente primelor cinci luni. Cei mai fericiti au fost, si in saptamana curenta, actionarii Kandia-Excelent, cotatia acestuia urcand cu 4,55 la suta, urmati de cei ai Bancii Transilvania cu un plus de 4,17 la suta, si de actiunile Aerostar Bacau cu o apreciere saptamanala de 3,96 la suta.

Valoric, saptamana a fost dominata de schimburile cu actiuni apartinand sectorului financiar- bancar, in special pe SIF-uri si pe Banca Transilvania resimtindu-se o presiune pe cumparare din ce in ce mai mare. In cazul SIF-urilor, motivatia a fost mai putin problematica "pragului", care se pare ca a fost acceptat in principiu si de Guvern, si mai mult cea care tine de rezultatele financiare obtinute pe primele cinci luni, care au fost foarte bune, in special datorita intrarii dividendelor de la banci, dar si unor tranzactii profitabile derulate prin piata in lunile anterioare, ce au diferentiat net SIF-urile intre ele. "Este pacat ca investitorii inca le percep ca pe un bloc si considera ca toate trebuie sa urce sau sa coboare concomitent, indiferent daca au rezultate financiare diferite", arata Razvan Pasol, director general al SSIF Intercapital Invest.

Investitorii autohtoni au un apetit dezvoltat pentru noii emitenti listati la Bursa

O alta noutate a saptamanii analizate a fost inceperea ofertei publice initiale de vanzare a actiunilor Flamingo International, care a aratat ca investitorii autohtoni au un apetit dezvoltat pentru noii emitenti ce urmeaza a fi listati la Bursa. In doar trei sedinte bursiere a existat in piata cerere pentru 10,3 milioane de actiuni noi, din cele 17 milioane care sunt oferite in cadrul ofertei publice initiale de vanzare. Investitorii au ca data-limita de subscriere ziua de maine, cel mai probabil atunci urmand ca cererea sa creasca semnificativ, dupa ce investitorii isi fac o idee mai apropiata asupra pretului potential la care se vor aloca actiunile. Conform datelor SSIF Intercapital Invest, pana in prezent, 2,1 milioane de actiuni Flamingo au fost subscrise la 24.000 de lei pe actiune, 3,1 milioane de actiuni la 19.000 de lei pe actiune si 2,7 milioane de actiuni la 18.000 de lei pe actiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.