Una din modificarile aduse de Codul Fiscal reduce din atractivitatea leasing-ului. Conform acesteia, acciza se aplica la pretul de achizitie al masinii, si nu la valoarea reziduala, leasing-ul auto devenind astfel mai scump, inclusiv la utilizator. Acciza pleaca de la 3% si poate depasi 20%, in functie de capacitatea cilindrica, daca e diesel sau pe benzina si daca masina e noua sau second-hand. Chiar si in aceste conditii, pentru firme este mai avantajos sa se recurga la leasing.

Taxele vamale se achita la valoarea reziduala, deci suma e mai mica, in timp ce in varianta credit se calculeaza la pretul de achizitie, suma fiind platita atunci cand masina este introdusa in tara. Prevederea este valabila doar pentru importurile din afara Uniunii Europene. Pentru importurile din UE nu se percept taxe vamale, iar pentru restul tarilor cu care Romania nu are incheiate acorduri de liber schimb, taxele sunt de 30%. Apoi, la leasing, efortul financiar este dispersat, TVA fiind platita lunar, o data cu rata; la finantarea pe credit, suma se achita atunci cand bunul este introdus in Romania.

Drept urmare, acciza, taxele vamale si TVA nu sunt parte a sumei finantate in leasing, asa cum se intampla daca masina e luata pe credit. Costul la leasing ceva mai ridicat la utilizator (9-10% pe an dobanda la euro, comision de administrare de 1-2% din valoarea contractului, costul cu asigurarea - 4,2-6% din valoarea contractului) este compensat intrucatva de faptul ca societatea de leasing se ocupa de formalitatile de vama, de plata taxelor si impozitelor anuale, de asigurarea masinii.

La leasing, ratele pot fi lunare sau trimestriale, egale sau inegale. Avansul reprezinta 5-10%, la leasing si 25%, la credit. Si in leasing, si pe credit pot fi luate inclusiv masini la mana a doua. Mai nou, a aparut si posibilitatea de a schimba o masina rulata cu alta noua, prin intermediul unor companii de leasing captive ale unor dealeri auto. Operatiunea se numeste buy-back. Cresterea cu 75% a vanzarilor de autoturisme in primele cinci luni din acest an a atras dupa sine un numar sporit de finantari. La importuri, leasing-ul a reprezentat 55% din vanzarile de autoturisme si 67% pentru masini comerciale usoare.

Cererea de leasing este superioara celei de credit. "Persoanele fizice nu indeplinesc intotdeaua conditia de venit. Venitul familial trebuie sa fie de 3,3 ori mai mare decat rata la credit, pe cand la leasing doar de doua ori. Acesta este unul dintre motivele pentru care creditul nu reprezinta la noi mai mult de 5% din portofoliu, pe cand leasing-ul ajunge la 50%", arata Sorana Baciu, vicepresedinte Porsche Bank. Pentru 2005, "la o piata a leasingului estimata la 2 miliarde euro, finantarea auto ar putea reprezenta circa 90%", previzioneaza Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.