La ora actuala, in Romania nu exista oficial o bursa a creantelor. Dar asta nu inseamna ca ele nu se vind. Specialistii sustin ca pretul pe piata pentru o creanta la fondul Proprietatea este de 15-25% din valoarea ei oficiala.

Lansarea fondului Proprietatea, prin care vor fi despagubiti fostii proprietari de case nationalizate care nu-si mai pot dobindi in natura bunurile confiscate, nu i-a lasat indiferenti pe speculatori.

Astfel, multi dintre ei au reluat vechea schema din anii 1993-1995 cind cumparau de pe piata neagra la preturi modice carnetele de actiuni lansate de guvern. Cu o valoare oficiala de 25.000 de lei, evaluate de banci ca titluri de stat cu o suma de 225.000 de lei, carnetele se vindeau cu preturi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei.

Schema se reia

"Cumpararea unei creante nu este un lucru rau si nu este nimic in afara legii in aceasta situatie", sustine Marius Plugaru, director SSIF Iebatrust. "Cumparatorul ofera in general o suma in valoare de 15-25% din valoare creantei. Spre exemplu, o persoana care are titlu de stat la fondul Proprietatea in valoare de un miliard de lei ar putea obtine acum in jur de 250 de milioane de lei de la o alta persoana care considera ca prin cumpararea acestei creante ar putea face o afacere", ne mai spune cum se vinde o creanta seful SSIF Iebatrust.

Potrivit specialistilor pietei de capital, cumpararea unei creante muta riscul de pe umerii mostenitorului de case nationalizate pe cei ai cumparatorului. Si asta deoarece nimeni nu poate spune cu siguranta care va fi pretul pe piata al actiunilor de la fondul Proprietatea, in momentul in care ele vor fi cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Ce intra in fond

Fondul va fi alimentat cu pachete de actiuni la circa 100 de societati la care statul mai este actionar, cu obligatiuni emise de Ministerul Finantelor si cu eventualele sume care vor fi obtinute din recuperarea creantelor externe ale Romaniei. Intra si citeva actiuni valoroase (BCR, Petrom, Transelectrica), dar si actiuni la societati cu pierderi si, mai rau, actiuni la societati pe care statul n-a putut sa le vinda in cei 15 ani de privatizare. Nu se stie exact care va fi valoarea totala a activului fondului (pentru ca activele multor societati trebuie reevaluate), dar oficialii au spus ca el acopera cu siguranta cele 4-5 miliarde de euro, cam cit ar fi insumat valoarea despagubirilor in bani, dupa ce se va retroceda in natura absolut tot ce poate fi retrocedat. Iar daca valoarea despagubirilor care trebuie acordate va creste, fondul va fi alimentat cu actiuni noi.

De ce se fac astfel de speculatii

Cei care renunta acum la calitatea de actionari la Fond o fac si pentru ca abia spre finalul anului viitor vor putea vinde la Bursa titlurile si-si vor lua banii. Fondul se va naste abia la sase luni dupa ce pachetul de legi ale proprietatii va fi adoptat si mai dureaza alte luni pina la desemnarea administratorului si la listare, care se va face si la Bucuresti, si pe o piata internationala. Asa, ei accepta mai putini bani, care sint insa siguri si vin acum.

Vor primi actiuni la Fond cei care au o hotarire judecatoreasca definitiva prin care li se recunoaste dreptul la despagubiri. Ei vor primi initial titluri de despagubire care, odata cu aparitia Fondului, vor fi convertite in actiuni ale acestuia, actiuni care au, in total, o valoare nominala egala cu despagubirile cuvenite.

Detinatorul actiunilor le poate vinde, la pretul de pe bursa, sau le poate pastra si va primi dividende. Nimeni nu-i poate insa garanta ca va obtine pe o actiune valoarea nominala a acesteia, astfel incit sa-si recupereze in totalitate banii de despagubire. Totul depinde de cerere si oferta si, in varianta in care, imediat dupa listare, multi se vor grabi sa-si vinda actiunile este clar ca pretul va fi mic.

Oficialii au spus ca nu se pot tranzactiona titlurile de proprietate inainte de conversia lor in actiuni la fond, dar asta pare sa nu sperie pe nimeni, chiar daca titlurile de proprietate sint nominale. Teoretic, nici cupoanele lui Vacaroiu nu se puteau vinde, dar asta n-a impiedicat pe nimeni sa le vinda la colt de strada! Acum se face practic o plata in avans, la un pret convenit intre cele doua parti, a actiunilor care vor fi primite anul viitor. Cumparatorul nu poate decit sa spere ca va scoate din vinzarea actiunilor pe piata mai mult decit plateste acum celui care vinde. Sau, la rindul lui, poate vinde din nou unui alt speculator si acesta sa iasa cu titlurile in piata.

Se pot spala si bani negri

O problema care se naste din acest tip de tranzactii este aceea de spalare a banilor negri. Spre exemplu, o persoana poate oferi pentru cumpararea unei creante o suma mai mare de bani decit cea trecuta oficial in acte. Iar in momentul in care fondul Proprietatea va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti, el isi poate vinde oficial actiunile dobindite, spalind in acest fel banii pe care nu-i poate justifica din punct de vedere contabil. Cei care cunosc fenomenul, sustin ca spalarea banilor prin astfel de actiuni se face, de obicei, prin mai multe persoane si tranzactii pentru a nu trezi suspiciuni institutiilor care se o ocupa de aceste aspecte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.