Traficul de voce nu mai este "indeletnicirea" de baza a telefoanelor mobile. Cel mai nou player muzical are antena, tastatura si chiar hard. Mai nou, Napster si Ericsson se aliaza pentru a asigura un serviciu pentru descarcare de muzica in terminale.

Producatorii de terminale se forteaza sa adauge printre dotarile celularelor si pe acelea de player muzical. Pe de-o parte, competitia dintre Samsung si Nokia, producatori care au scos pe piata celulare cu hard-disk, de cealalta parte, oferte gen Sony Ericcson W800, cu card de 512 MB si un timp de vorbire de pana la noua ore, asa-numitul "celular-walkman". Dar ultima "lovitura pe piata" vine din partea companiilor Ericsson si Napster, care au anuntat marti crearea unui joint-venture.

"Napstericsson", dupa cum a fost denumit in unele medii, isi propune sa asigure operatorilor de telefonie mobila un serviciu prin care sa se poata descarca muzica in celulare. "Brandul Napster este atat de recunoscut si atat de puternic pe Internet, incat ar putea deschide o piata uriasa pentru telefoanele mobile", a declarat intr-o conferinta de presa Hans Vestberg, executive vice president pentru Ericsson Global Services. "Dupa cum se poate observa, tot mai multe terminale sunt echipate cu MP3 player", a adaugat oficialul Ericsson.

VIZIUNEA NAPSTER.

"Napster vede telefonul mobil ca o afacere din care se pot obtine miliarde de dolari", a declarat pentru International Herald Tribune Brad Duea, presedintele Napster. Acesta se asteapta ca in 2005 sa se vanda peste 70 de milioane de telefoane mobile cu capacitati de a reda fisiere muzicale, o suma cu mult mai mare decat totalul de iPod-uri vandute de Apple. Cand un utilizator va descarca o melodie in telefon, o copie a fisierului va trimisa catre adresa de e-mail a clientului, pentru a putea fi descarcata si in computer. Dupa cum a mai precizat oficialul Napster, modelele de telefoane care vor fi compatibile cu acest serviciu vor trebui sa suporte softuri de protectie a continutului digital. Dupa cum se stie, Ericsson a dezvoltat serviciul muzical M-USE, unul dintre cele mai utilizate de operatorii de telefonie pentru a oferi clientilor posibilitatea de a descarca melodii in terminale.

TEMERI

Unii operatori din domeniu se tem ca noile modele Motorola "iTunes" le-ar putea aduce neajunsuri in "colectarea veniturilor". Potentialii utilizatori ai acestor terminale isi descarca formatul iTunes in calculator si apoi il vor incarca in celular, ocolind astfel operatorii de telefonie mobila.

Motorola spera sa aduca pe piata primele "modele iTunes" in aceasta vara. Serviciul Napster-Ericsson este asteptat sa fie lansat in Europa in urmatoarele luni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.