Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Ion Tiriac au semnat, ieri, la Bucuresti, contractul de fuziune dintre HVB Bank Romania, subsidiara BA-CA - si Banca Tiriac, au anuntat oficiali ai bancii.

Cu 50,1 la suta din actiuni, BA-CA va fi actionarul majoritar al noii banci si va coordona operatiunile acesteia. Celalalt actionar principal va fi Ion Tiriac.
Actionarii minoritari ai Bancii Tiriac, care in prezent detin 10,11 la suta din Banca Tiriac, vor fi invitati sa se alature noii banci.

Noua entitate financiara va detine cea de-a patra pozitie in clasamentul bancilor din Romania si va avea o cota de piata de 7,5 la suta.

"Romania este o piata strategica pentru Bank Austria Creditanstalt. Prin aceasta fuziune, ne consolidam semnificativ pozitia si ne clasam pe locul patru in topul bancilor prezente pe piata romaneasca. Un pas important, care ne asigura o baza solida pentru dezvoltarea noastra viitoare", a apreciat Erich Hampel, Chief Executive Officer al BA-CA.

"Sunt foarte multumit ca am finalizat acest contract. Aceasta fuziune este un moment esential pentru viitorul Bancii Tiriac. Impreuna cu echipa mea, am construit o banca solida, care a castigat o pozitie buna pe piata de retail. Acum, prin imbinarea fortelor noastre cu cele ale HVB Bank, vom atinge o alta dimensiune. Ambele banci vor beneficia de aceasta fuziune. Se potrivesc perfect. Si vom continua sa crestem impreuna", a declarat Ion Tiriac.

Un plan detaliat al integrarii celor doua banci va fi stabilit imediat ce tranzactia se va incheia, in cursul acestei veri.

Este planificat ca fuziunea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an si ea va trebui autorizata de institutiile oficiale locale. Ambele parti au decis sa nu dea publicitatii alte detalii asupra tranzactiei.
CA-IB, banca de investitii a BA-CA, si Rothschild au fost consultantii acestei fuziuni.

Banca Tiriac detine o retea de 60 de unitati, active totale de 706 milioane euro (la 31 martie 2005) si o cota de piata de 2,91 la suta, fiind pozitionata pe locul 11 in sistemul bancar din Romania. Banca a fost infiintata in anul 1991.

"Fuziunea celor doua banci imbina intr-un mod ideal forta dovedita de HVB Bank Romania pe segmentul corporativ, al operatiunilor de trezorerie si private banking cu puternica dezvoltare a Bancii Tiriac pe segmentul adresat persoanelor fizice", considera Erich Hampel. "Scopul nostru este acela de a ne dezvolta rapid noua pozitie, pentru a obtine cat mai repede peste 10 la suta din piata romaneasca", a precizat Hampel.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.