Romania absoarbe sub o treime din fondurile UE

Romania va pierde pe termen scurt, din punct de vedere economic, dupa aderarea la UE, ca urmare a faptului ca pietele sunt deja integrate si a gradului redus de absorbtie a fondurilor comunitare, a afirmat ieri fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.

In opinia economistului roman, dar si a directorului general al Institutului National de Administratie (INA), Viorel Coifan, daca Romania se va integra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, institutiile nu vor fi pregatite sa asigure cheltuirea nici macar a unei treimi din fondurile structurale care ne vor fi puse la dispozitie. Si asta pentru ca, sustine Coifan, institutiile publice, locale si centrale, nu dispun de specialisti capabili sa conceapa proiecte care sa indeplineasca criteriile europene. Prezent la o dezbatere organizata de Societatea Academica Romana si de INA, Daianu a oferit in acest sens exemplul Spaniei, care, in urma unei absorbtii foarte bune a fondurilor europene, a reusit sa isi construiasca intreaga infrastructura cu bani europeni.

Spania a absorbit cel mai bine fondurile europene

Fostul ministru de Finante s-a declarat totusi optmist pe termen lung, o dovada in acest sens fiind evolutia noilor state estice membre ale Uniunii, care dau dovada de "vigoare" macroeconomica, in comparatie cu "oboseala" care caracterizeaza "Vechea Europa". De altfel, evolutia macroeconomica duala a Europei sta, potrivit lui Daianu, la baza cresterii ostilitatii occidentalilor fata de noii intrati si fata de cei aflati in curs de aderare, care prefera un sistem economic flexibil. "Romania nu trebuie sa preia sistemul economic francez sau pe cel german, ci sa opteze pentru flexibilitate, finante sanatoase, asimilarea de noi tehnologii si in special modernizare rurala", a declarat Daianu.

El a precizat ca, in opinia sa, UE traversa o perioada dificila inca inainte de esecurile referendumului constitutional din Franta si Olanda: "Din pacate, in ultimii zece ani, mai ales dupa introducerea euro, fenomenele de divergenta au prevalat in fata celor de convergenta". Daianu a dat exemplul Marii Britanii, mult mai bogata decat acum 20 de ani, si care refuza sa renunte la scutiri, care sunt platite de noile state membre.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.