11 Noiembrie 2004 , de Eryka Lang, Gabriela Palade in Business
Grabita sa bifeze inca un punct pe lista marilor realizari, majoritatea parlamentara a aprobat Legea pensiilor private (asa-numitul pilon II), intr-o forma aspru criticata de companiile de pe piata de profil. Marii asiguratori sustin ca vor refuza sa intre in sistem daca legea nu va fi modificata astfel incit sa devina atractiva. Actul normativ obliga angajatii mai tineri de 35 de ani sa cotizeze cu 2% pina la 6% din salariul brut pentru pensii administrate de firme private.
O data cu aparitia Legii fondurilor private de pensii, guvernarea PSD isi poate trece in cont reformarea sistemului de pensii, dupa ce, cu numai citeva luni in urma, a fost aprobata Legea pensiilor ocupationale. E insa reformat cu adevarat sistemul de pensii? Marile firme critica aspru ambele legi, spunind ca sint nefunctionale. Legea fondurilor de pensii administrate privat, publicata in urma cu doua zile in Monitorul Oficial, intra in vigoare pe 1 iulie 2006. Insa fondurile de pensii vor deveni functionale abia doi ani mai tirziu, pe 1 ianuarie 2008, cind va incepe de fapt colectarea contributiilor. Suparati ca autoritatile nu au tinut cont de propunerile lor, asiguratorii sustin ca legea ii dezavantajeaza si ameninta ca vor refuza sa intre pe o piata "prost reglementata".
Asiguratorii vor o lege atractiva
"Daca nu vor modifica legea, asiguratorii de top, firmele serioase, vor refuza sa intre in acest joc", ne-a declarat Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Unul dintre directorii Allianz-Tiriac, Mirela Dimofte, avertizeaza ca legea, complet neatractiva pentru cei cu experienta pe piata de profil, creeaza culoar firmelor mici si instabile, lucru care "ar putea genera in viitor lipsa de credibilitate a fondurilor de pensii private". "Firmele de asigurari inteleg ca trebuie sa aiba o solvabilitate si un capital social insemnat (n.r. - 5 milioane de euro) pentru a oferi siguranta celor care aleg un fond de pensii, dar legea limiteaza numarul de contribuabili, iar nivelul maxim al comisioanelor stabilit in lege nu va permite acoperirea costurilor de administrare a fondului", explica Dimofte.
Ce contesta firmele de asigurari
Limitarea obligativitatii de participare doar la persoanele de pina la 35 de ani, carora li se incheie pentru prima data un contract de munca. Asiguratorii avertizeaza ca numarul participantilor va fi foarte mic: aproximativ 100.000 de salariati pe an. APAPR propune includerea obligatorie in sistem a tuturor angajatilor de pina la 35 de ani. Valoarea prea mica a contributiei stabilite de lege. Asociatia avertizeaza ca nu se vor acumula pensii consistente. Membrii acesteia propun majorarea contributiei cu pina la 8% in 8 ani. Modul de stabilire a veniturilor celor care administreaza fondurile de pensii. Legea limiteaza comisionul la 3,5% din contributii si impune o taxa de 10% din profitul investitiilor. APAPR solicita majorarea comisionului la 8% din contributii si stabilirea unei taxe de maximum 1,2% pe an, dar aplicata nu la profitul investitiilor, ci la valoarea activelor fondului. Infiintarea unei comisii desprinse din actuala Comisie de Supraveghere a Asigurarilor. Asiguratorii cer infiintarea unei comisii independente.
Intirzierea sistemului privat de pensii, recunoscuta de PSD
Ministrul Dan Mircea Popescu a recunoscut recent ca exista o problema in sistemul pensiilor din Romania, in sensul ca sumele care trebuie asigurate pentru vistnici sint mult mai mari decit cele colectate de la persoanele active care contribuie la bugetul asigurarilor sociale. "In ritmul acesta nu mai putem face fata", a sustinut el, referindu-se la dezechilibrul dintre numarul persoanelor active si pensionari. Ministrul recunoaste ca introducerea sistemului privat de pensii este intirziata. Introducerea lui vine dupa repetate solicitari ale organismelor internationale. Mircea Popescu spunea recent ca exista o problema, dar a dat vina pe guvernarea trecuta, uitind ca unii dintre fostii ministri ai muncii se afla acum in PSD.
Ce prevede legea
sint obligati sa participe noii salariati, cu contract de munca, a caror virsta nu depaseste 35 de ani in primul an de colectare, contributia reprezinta 2% din ceea ce angajatul datoreaza sistemului public de pensii (asigurari sociale) la inceputul fiecarui an, contributia se majoreaza cu 0,5%, astfel incit dupa opt ani aceasta sa ajunga la 6% o parte din contributie se va putea deduce din venitul global un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 100 de membri fondatori si 50.000 de participanti fondurile de pensii vor fi gestionate si supravegheate de o comisie speciala, desprinsa din Comisia de Supraveghere a Asigurarilor de la data aderarii Romaniei la UE, institutiile de profil din statele membre pot deveni administratori de fond
Un fond de pensii nu poate fi declarat in faliment
Nici Legea pensiilor ocupationale (pilonul III) - pensii facultative, bazate pe capitalizare, administrate privat -, care va intra in vigoare anul viitor, nu a scapat de criticile firmelor de asigurari. "Termenul la care va intra in vigoare imi pare nerealist. Principala problema tine de numarul restrins de participanti. In sistem pot intra numai salariatii firmelor fara datorii la bugetele de stat. De altfel, se creeaza un avantaj fiscal numai pentru salariati, nu si pentru lucratorii pe cont propriu", spune Tudor Moldovan. Asiguratorii spun ca, in conditiile in care numai salariatii au dreptul sa contribuie la aceste fonduri, potentialul pietei este foarte mic, respectiv 450.000 contribuabili in primul an.
Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Simulacru de pensii private.


Ultima ora din Business pe 9AM