Tintele macroeconomice ale Guvernului roman pentru 2005-2008 si proiectiile de crestere pe termen mediu sunt prea optimiste, potrivit celui mai recent raport al Economist Intelligence Unit. Salariul mediu net al romanilor ar urma sa creasca cu doar 100 euro in urmatorii patru ani, arata documentul, citat de Euractiv. Proiectiile Guvernului indica o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) real cu putin mai mica de 7% pe an, inflatia urmand sa atinga 3% in decembrie 2008. Deficitul de cont curent ar urma, potrivit previziunilor guvernamentale, sa fie redus la 4,92% din PIB in 2008, dar va ramane deasupra pragului de 5% din PIB in perioada 2005-2007.

EIU arata ca previziunea de crestere pe termen mediu este prea optimista, mai ales daca se tine cont de prognoza inflatiei. EIU estimeaza crestere, a PIB mediu real sub 5%. Aducerea inflatiei sub 3% pana in decembrie 2008 ar avea, probabil, un efect negativ in privinta cresterii economice. "Cu toate ca estimam o rata a inflatiei putin mai mare la sfarsitul anului 2008, ne asteptam in acelasi timp ca rata cresterii in 2008-2009 sa fie incetinita de eforturile de a tempera inflatia pentru a indeplini criteriul Maastricht pana in 2010. Proiectiile pentru deficitul de cont curent sunt realiste, cu toate ca ne asteptam ca acesta sa ramana peste 5% din PIB in 2008", se arata in raport.

Numarul locurilor de munca ar urma sa creasca cu mai putin de 2% in perioada analizata. Salariul mediu net in euro este proiectat sa creasca cu aproape 70% in urmatorii patru ani, de la 144 euro in 2004 la 244 euro in 2008, acest lucru fiind rezultatul unei cresteri reale a salariului, dar si al aprecierii leului. Leul ar urma sa creasca in mod real cu 22% fata de euro in perioada pana in 2008, dar rata de schimb nu se va modifica semnificativ, dat fiind nivelul de inflatie anticipat.

Acest lucru ar insemna ca puterea de cumparare a leului va creste, chiar daca moneda romaneasca se va mentine in jurul unei valori constante fata de moneda europeana. Datoria externa va ramane in jur de 32% din PIB. Toate aceste estimari ale Guvernului sunt confirmate de EIU.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.