Grupul intentioneaza sa vinda divizia sa de GPL, pentru care are o oferta, pina la sfirsitul anului. Din ea face parte Shell GPL Romania, ultima afacere pe care anglo-olandezii o mai au la noi.

Grupul anglo-olandez Royal Dutch-Shell intentioneaza sa vinda, pina la sfirsitul acestui an, divizia de gaz petrolier lichefiat (GPL), pentru care exista deja interes din partea unui investitor, potrivit reprezentantilor companiei. In divizia de GPL intra si Shell Gas Romania, ultima societate controlata de Shell in Romania, asa ca vinzarea diviziei globale de GPL echivaleaza cu iesirea grupului anglo-olandez de pe piata romaneasca.

Shell anuntase inca din toamna trecuta ca isi va revizui strategia legata de divizia globala de distributie de GPL, in urma aparitiei unei oferte nesolicitate din partea unui cumparator. "Pe parcursul etapei de revizuire am fost incurajati de interesul aratat de cumparatori si continuam cu procesul formal de vinzare prin infiin-tarea unei camere de date in luna iulie 2005. Intentia este de a finaliza o tranzactie in acest an", au spus reprezentantii Shell, citati de Mediafax.

MOL a mostenit benzinariile

In Shell GPL Romania, grupul anglo-olandez detine 55% din capital, restul fiind controlat de Petrom. Divizia de GPL este ultima operatiune a grupului Shell din Romania. De-a lungul anilor, compania a investit la noi peste 200 de milioa-ne de dolari, in special in reteaua de benzinarii si in activitatea de explorare, aceasta ultima activitate fiind un esec. Anul trecut, Shell a vindut ultimele 52 de benzinarii, divizia de combustibil pentru avioane si cea de distributie a lubrifiantilor firmei ungare MOL, in urma unei tranzactii evaluate la circa 70 de milioane de dolari. Anterior, Shell vinduse celelalte 23 de benzinarii tot catre MOL. In urma integrarii benzinariilor Shell, compania ungara a estimat o dublare a vinzarilor de carburanti pe piata romaneasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.