Rapoartele oficiale privind investitiile straine vin in contradictie cu datele de la companiile straine. Firmele elene si cele israeliene spun ca investitiile lor sint mult mai mari decit figureaza in statisticile oficiale.

Perspectiva de integrare a Romaniei, in 2007, e un alt motiv pentru care si firmele elene manifesta un interes in crestere fata de economia romaneasca. Anul trecut, schimburile comerciale romano-elene au atins un miliard de dolari, dublu fata de 1999, insa apare o problema. Datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) spun ca exista 3.000 de companii elene in Romania care au investit circa 320 de milioane de euro. Oficial, Grecia se afla, cu 2,75%, pe locul 13 in topul investitiilor straine, desi rapoartele ambasadei le arata de opt ori mai mari: "Conform datelor noastre, capitalul real investit si de companiile elene din Luxemburg, Cipru, Irlanda si Olanda ajunge la 2,4 miliarde de dolari, ceea ce ne situeaza pe locul 3 in clasamentul investitiilor straine", ne-a spus Lambis Kounalakis, prim-consilier pe afaceri economice la Ambasada Greciei.

Firmele straine din Olanda si Cipru investesc la noi

Olanda se afla pe primul loc, cu investitii de peste 1,5 miliarde de euro. Austria si Franta, locurile doi si trei, nu par a se afla in situatia anuntata de Grecia. Totusi, nu doar in cazul firmelor elene, investitiile straine apar in statisticile oficiale mult mai mici decit datele pe care le sustin companiile externe.

La sfirsitul lui 2004, schimburile comerciale romano-israeliene erau de 270 de milioane de dolari, iar la capitolul investitii, firmele israeliene ocupau locul 29, cu peste 31 de milioane de dolari. Insa, potrivit firmelor israeliene, daca adaugam si companiile acestora din Olanda, Cipru si alte state cu facilitati fiscale, investitiile lor in Romania trec de un miliard de euro. Din declaratiile acestora se intelege ca, de fapt, mai mult firmele straine din Olanda, Cipru si Luxemburg au venit sa investeasca in Romania.

Asadar, daca cele citeva cazuri cunoscute se vor dovedi adevarate, aflam ca topul investitiilor straine se modifica, cel putin pe primele sase pozitii, iar Olanda ar putea ceda locul I in favoarea Austriei sau Frantei.

Statul stie una, firmele alta

Problema este daca, pina acum, s-au investit legal mai multi bani decit arata notele oficiale: ONRC apreciaza, din 1991 pina la sfirsitul anului trecut, investitii de peste 11 miliarde de euro. Insa si evidentele Unimpressa Romania arata ca, din 1997 pina in 2005, s-au investit peste 13 miliarde de euro. In ce priveste anul trecut, datele coincid: investitii de 4 miliarde de euro, asa ca diferentele majore ar fi pina in 2003. La capitolul schimburi comerciale, importurile din Italia sint pe primul loc si ating 17%, la valoarea de 4,5 miliarde de euro. La 31 decembrie 2004, Italia reprezenta 21% din totalul de exporturi romanesti. In clasamentul celor mai performante sectoare economice, pe primul loc se afla cel al confectiilor, urmat de cel al masinilor si utilajelor, iar pe locul trei cel metalurgic. In ceea ce priveste firmele italiene, acestea ocupa locul 6 in topul de investitii si spun ca, momentan, nu poseda alte statistici decit cele oficiale.

"Statul estimeaza ca investitiile italiene au trecut de 500.000 de euro, pina in 2005. Aceasta problema se afla in lucru si spre toamna vom avea propriile date pentru valoarea exacta a investitiilor", spune Marco Tempestini, presedinte Unimpressa Romania. La sfirsitul anului 2004, existau 107.398 de societati cu participare straina, ce aveau un capital subscris de 9,9 miliarde de euro. Fata de 2003, numarul de companii externe a crescut cu circa 10 mii, iar capitalul social a crescut cu circa 1,7 miliarde de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.