Comunicarea dintre creier si computer a intrat intr-o noua era: robotii incep sa ne inteleaga gandurile.

Momentul in care vom putea controla diferite aparate prin intermediul gandurilor se apropie de realitate. Cei de la Honda au anuntat ca au reusit, in colaborare cu Shimadzu Corporation si laboratoarele ATR, responsabile, printre multi alti roboti industriali si casnici, de celebrul Asimo, sa dezvolte o casca menita sa ghiceasca gandurile si sa le transpuna, de exemplu, in actiuni ale unui robot. Casca e dotata cu senzori care scaneaza in timp real rezonanta magnetica a creierului si fluxul sanguin, determinand cu precizie gandurile si transformandu-le in actiuni dupa o interpretare atenta a fluxului de date.

Subiectul implicat in experiment a reusit, fara sa apeleze la butoane sau sa simuleze in vreun fel miscarea, sa coordoneze mainile si picioarele unui Asimo. Aplicatiile tehnologiei, in afara de cele care par desprinse din scenarii S.F., pot varia de la controlarea temperaturii din apartament la deschiderea portbagajului unei masini sau la comandarea mai multor roboti in sarcini casnice, dupa cum vedem in clipul prezentat de Honda:

Principiile functionarii interfetei de comunicare intre creier si "masina" au fost anuntate de Honda inca din 2005 dar dimensiunile aparatului si campul magnetic puternic pe care il genera ii limitau utilitatea la conditii de laborator. Experimente din 2006 au facut posibil, in premiera, controlul unei maini robotice doar cu ajutorul informatiilor obtinute prin monitorizarea creierului, fara a se apela la implanturi de electrozi sau antrenamente speciale. Intre timp acuratetea masuratorilor si precizia analizei fluctuatiilor electromagnetice generate de procesul cognitiv au crescut, testele recente ajungand la un grad de reusita de peste 90%, cel mai mare obtinut pana acum la nivel mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.