Din cele 17 aeroporturi functionale din Romania, numai 4 sunt rentabile si pot primi fonduri de la Ministerul Transporturilor, se arata in Raportul Aeroportuilor, redactat de IBC Focus.

Dintre cele 17 aeroporturi operationale in Romania, numai pentru patru ( Bucuresti-Otopeni, Bucuresti-Baneasa, Timisoara, Constanta) pot fi alocate fonduri avand ca sursa bugetul Ministerului Transporturilor, restul depinzand de finantarea asigurata de consiliile judetene, de parteneriatele public-private sau fondurile europene.

Din cifrele regasite in Raportul Aeroporturilor, redactat de IBC Focus, aeroportul “Henri Coanda” (Otopeni, Bucuresti) este cel mai rentabil aeroport international din Romania. Acesta a avut un trafic de 5 milioane de pasageri in 2008. In acelasi clasament, se regasesc pe locul doi, aeroportul “Aurel Vlaicu” (Baneasa, Bucuresti ) cu un trafic de 1.8 milioane pasageri, iar pe locul trei, aeroportul “Traian Vuia” din Timisoara cu un million de pasageri. Ultimul, dar nu cel din urma, este aeroportul “Traian Vuia” din Cluj-Napoca cu un trafic de 750.000 de pasageri.

Din informatiile extrase din raportul IBC Focus, se specifica faptul ca, din acestea de mai sus, doar primele trei vor primi fonduri pentru investitii din partea Ministerului Transporturilor. Daca necesarul investitiilor declarate pentru modernizarea aeroporturilor romanesti se ridica la suma de 1,28 miliarde euro pana in anul 2025, cea mare parte, adica 1,08 miliarde de euro, sunt necesari pana in 2013.

Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti depaseste unele din marile aeroporturi din lume la mai multe capitole privind calitatea serviciilor, se arata intr-un studiu al Consiliului International al Aeroporturilor (ACI), citat de Wall-Street.

In aprecierea pasagerilor aeroportul International Henri Coanda Bucuresti devanseaza, aeroporturi precum Londra, Paris, Roma, Fumicino, Frankfurt, Milano, Malpensa, la mai multe capitole privind calitatea serviciilor (meticulozitate si atentie in efectuarea controlului de siguranta, timp de asteptare pentru controlul de securitate si sentimentul de siguranta si securitate in aeroport).

Raportul Aeroporturilor din Romania contine o succinta analiza de piata cat si descrierea lucrarilor de constructie/reamenajare a 16 aeroporturi internationale. La acestea se mai adauga 4 proiecte in intentie si unul in proiectare. Toate aceste proiecte au fost verificate de catre specialistii IBC Focus si includ datele de contact ale Antreprenorilor Generali, Proiectantilor si Beneficiarilor.

IBC Focus este o companie specializata in monitorizarea pietei constructiilor din Romania, care furnizeaza saptamanal informatii la peste 240 de santiere in derulare. Compania realizeaza studii si rapoarte de piata cu privire la segmentele active ale sectorului constructiilor din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.