Asistenta financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana, in perioada 2000-2006, reprezinta 2% din Produsul National Brut si 7% din bugetul public, se arata intr-un raspuns al ministrului delegat Cristian David la o interpelare a deputatului PNL Mihai Marian. Potrivit lui David, care a citat un studiu al Institului European din Romania, "ca intrari de valuta forte, marimea acestei asistente a depasit in ultimii ani volumul investitiilor straine directe in Romania". Intre 2007 si 2009, Romania va mai primi de la UE fonduri structurale in valoare de sase miliarde de euro. David considera insa ca cel mai important impact al asistentei este determinat de conditiile impuse de UE, ceea ce duce la "disciplinarea politicilor publice guvernamentale".

Ministrul delegat arata insa ca, la nivelul judetelor, desi fondurile europene nerambursabile ar putea reprezenta o sursa importanta de "maximizare" a investitiilor, autoritatile locale le-a accesat doar in mod "limitat". El apreciaza ca aceasta situatie se datoreaza deficitului de resurse umane, precum si absentei banilor necesari cofinantarii proiectelor de dezvoltare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.