Frank Timis pare urmarit de ghinion: actionarii de la Regal Petroleum i-au cerut sa renunte la conducerea societatii, iar conducta construita de un an si jumatate in Ucraina a ramas nefolosita.

Frank Timis, fostul presedinte al companiei Regal Petroleum, era favoritul investitorilor la bursa din Londra. Astazi, reputatia sa este atacata in Australia, Marea Britanie, Canada si Romania.

Afacerile controversatului om de afaceri Frank Timis incep sa se clatine una dupa alta. Frank Timis, presedintele Regal Petroleum, si-a dat demisia din Consiliul de Administratie al societatii, pentru a dedica mai mult timp altor proiecte. Potrivit presei britanice, Timis a fost obligat sa renunte la functie dupa ce doi directori de la Regal Petroleum, membri ai Consiliului de Administratie, i-au solicitat sa plece de la conducerea firmei, amenintand ca in caz contrar isi vor da demisia. Plecarea lui Timis reprezinta apogeul unei serii de evenimente care au afectat in ultimele saptamani compania, considerata la inceputul anului ca una dintre cele mai atractive tinte de investitii la bursa.

BASICA

Cotate la bursa londoneza, actiunile grupului Regal au inregistrat o evolutie spectaculoasa dupa ce societatea a anuntat ca a descoperit un zacamant mare de petrol in Grecia. Imediat dupa cresterea actiunilor "unii dintre sustinatorii initiali ai lui Timis - un grup de investitori australieni - si-au vandut actiunile la scurt timp dupa inregistrarea companiei, fara a informa Regal Petroleum sau Bursa", potrivit unul articol publicat in The Independent.

Regal Petroleum a admis, confirmand speculatiile existente, ca perimetrul petrolier explorat in largul coastelor Greciei nu are valoare comerciala. Actiunile companiei au scazut cu 85%, iar valoarea de piata a firmei s-a diminuat cu cateva sute de milioane de lire. "Oare condamnarilor pentru detinere de droguri, pe care Timis nu le-a ascuns niciodata, li se adauga acum o serie de defaimari lansate de diferite persoane care au un dinte impotriva lui? Sau pur si simplu actionarii au motive sa fie ingrijorati?", se intreaba retoric cotidianul britanic.

UCRAINA

Regal Petroleum a recunoscut ca nu utilizeaza deocamdata conducta, in valoare de 1 milion de dolari, destinata exportului de gaz provenit de la principala sa rafinarie din Ucraina, desi au trecut mai mult de 18 luni de la data construirii acesteia.

Compania Regal, cu sediul la Londra, a finalizat lucrarile la gazoduct la sfarsitul anului 2003, afirmand ca de atunci s-a concentrat asupra operatiunilor din Grecia, unde s-a confruntat cu probleme de ordin local. Intrebat cat de eficienta s-a dovedit a fi construirea unei conducte care nu serveste la nimic, purtatorul de cuvant al companiei a declarat: "Nu ne-am concentrat asupra productiei din Ucraina, deoarece am fost preocupati de ceea ce se intampla in Grecia".

ANCHETE

Numele lui Frank Timis figureaza in trei anchete penale separate in Romania, printre care si o ancheta condusa de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA), potrivit presei britanice. "Frank Timis nu este anchetat in prezent de procurorii anticoruptie din Romania", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Gabriela Neagu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.