Atitudinea BNR fata de piata valutara interbancara este interpretata diferit de catre traderii care fac tranzactii pe valuta la Bursa. Exista o parere potrivit careia interventia este normala, insa nu va opri scaderea euro, piata fiind lasata libera, si o alta, potrivit careia interventia ar fi "o miscare electorala".

Dupa interventia sa pe piata valutara interbancara din 6 decembrie a.c., BNR a cotat ieri euro la 38.296 lei, iar dolarul la 28.476 lei. BNR face precizarea ca aceste cursuri au la baza cotatii ale societatilor bancare autorizate sa efectueze operatiuni pe piata valutara si nu implica obligativitatea utilizarii cursurilor in tranzactiie efective de schimb valutar si inregistrari contabile. Victor Pop, trader la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), este de parere ca interventia Bancii Nationale "nu inseamna o schimbare a trend-ului de pana acum a monedei europene" si ca tendinta de scadere se va relua incet, pe fondul pietei lasate libere. In opinia trader-ului, acest lucru nu se va intampla "peste o saptamana, ci imediat, desigur, daca BNR nu va interveni din nou". Acesta considera interventia bancii centrale ca pe un semnal privind "tendinta prea exagerata a cursului", precizand ca "BNR intervine atunci cand volatilitatea este prea mare".

Fara a comenta deciziile BNR, Minodora Budin, broker la BMFMS, a declarat ca, din punctul sau de vedere, interventia bancii nationale este o "miscare electorala". Aceasta este de parere ca deciziile viitoare ale BNR vor "depinde de cine va iesi la alegeri". Ceva mai rezervat, Victor Pop afirma ca, "daca Banca Nationala va interveni din nou pe piata, iar dupa alegeri, cursul va fi adus din nou peste 40.000 lei pentru un euro, atunci se va pune intrebarea daca nu a fost o manipulare. Insa eu ma indoiesc de acest lucru", a adaugat trader-ul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.