Centrul Berkman pentru Internet si Societate al Facultatii de stiinte juridice de la bine cunoscuta universitate americana a inaugurat public proiectul Media Cloud.
Propunandu-si sa dezvolte in sistem open-source un set de unelte destinate vizualizarii si analizei fluxului media, Media Cloud e inca in stadiu experimental. Premisele proiectului, dupa cum sunt descrise pe siteul oficial, sunt extrem de actuale. Pe fondul disparitiei multor publicatii tiparite, blogosfera prolifereaza, iar numarul stirilor creste pe masura ce atat industria, cat si netatenii capata incredere in internet ca sursa principala de informare. Ca sa nu te ratacesti printre prea multe surse care transmit, in esenta, acelasi lucru, trebuie sa filtrezi fluxul media. Pentru a putea stabili gradul de autoritate a unei informatii si pentru a vizualiza diferite relatii intre seturi de date, cercetatorii de la Harvard s-au gandit ca uneltele platformei Media Cloud trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:
  • Bloggerii aduc povestea inspre media mainstream, sau se petrece invers?
  • Ce zone ale lumii sunt privilegiate sau ignorate de surse media diferite?
  • Unde apar subiectele noi?
  • Cum sunt folosite regulile concurentei de catre publicatii diferite in jurul aceluiasi eveniment?
  • Cum putem caracteriza ansamblul formelor de acoperire media pentru o singura sursa?
  • Cum difera pattern-urile de acoperire media locale fata de cele nationale?
  • Putem reconstitui ciclurile de viata ale anumitor subiecte de presa?
  • Comentariile ajuta la modelarea unei stiri?
Printre primele puncte de pe harta prioritatilor Media Cloud se numara crearea unei baze de date care sa contina subiectele tuturor articolelor provenite din mii de surse, dar si construirea unor unelte user-friendly cu ajutorul carora cititorii sa se poata orienta in folosirea acestor resurse. Urmand tendintele extrem de eficiente ale outsourcing-ului, mai ales pe vreme de criza, utilizatorii vor avea acces la codul sistemului, sub o licenta software gratuita, si mai mult, isi vor putea publica singuri cercetarile si studiile in cadrul acestei baze de date.

In acest moment, Media Cloud exista, ca prototip functional, fiind capabil sa genereze rezultate, folosind atat text, cat si imagine, care corespund cautarilor utilizatorilor. Pentru ca sistemul sa-si atinga, ca unealta de research, intregul potential, si pentru a gasi solutia potrivita pentru procesarea si accesarea unor terrabiti buni de informatie, Centrul Berkman e in cautare de parteneri care sa participe la dezvoltarea proiectului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.