Patru mari actori ai pietei internationale de gaze naturale se arata interesati de preluarea Romgaz, si asta in conditiile in care anuntul de privatizare va fi publicat cel mai probabil anul viitor. Astfel, companiile Gaz de France, E.On Ruhrgas, OMV si Wintershall sunt tentate sa aiba cea mai mare felie din piata interna de productie si de stocare a gazelor naturale.

Desi cunosc interesul manifestat de cele patru mari companii pentru Romgaz, reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) ne-au declarat ca pana acum nu au primit nici o scrisoare oficiala din partea acestora din simplul motiv ca privatizarea va incepe cel mai probabil anul viitor. Pe de alta parte, Alexa Jakob, directorul general al societatii, ne-a declarat ca stie ca pana acum si-au manifestat interesul pentru Romgaz OMV si Wintershall.

De altfel, oficialii MEC sustin ca interesul pentru Romgaz al Gaz de France, E.On Ruhrgas, OMV si Wintershall va fi oficializat, cel mai probabil, atunci cand consultantul ales pentru privatizare va incepe sa testeze piata.

In prezent, Ministerul Economiei si Comertului asteapta pana la 20 iunie scrisori de interes din partea firmelor de consultanta si a institutiilor financiare care vor sa intermedieze trecerea in proprietate privata a Romgaz.

Scurt istoric al intereselor

La semnarea contractelor de privatizare pentru Distrigaz Nord si Sud, atat E.On Ruhrgas, cat si Gaz de France s-au declarat interesate de o eventuala preluare a SNGN Romgaz. Putin mai tarziu, si OMV a inceput sa transmita aceleasi semnale prin vocea presedintelui sau, Wolfgang Ruttenstorfer. Recent, reprezentanti ai companiei Wintershall au anuntat ca vor sa participe la privatizarea societatii nationale de gaze naturale. "Reprezentantii companiei germane s-au interesat despre modul in care autoritatile romane intentioneaza sa deruleze procesul de privatizare a Romgaz, fara sa fi prezentat o oferta. Ramane ca statul sa decida cum, cand si cate procente va vinde din actiunile societatii", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Actiuni Romgaz ar putea fi listate in 2005

Potrivit ultimelor declaratii facute de Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, ar urma ca din acest an un pachet de minimum 5% din capitalul social al Romgaz sa fie listat la bursa. Pe de alta parte, mai trebuie spus ca 15% dintre actiunile societatii in cauza urmeaza sa intre in Fondul Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari de imobile confiscate de comunisti. Cum fondul respectiv va fi listat la Bursa, asta inseamna ca minimum 20% dintre actiunile Romgaz vor fi vandute prin intermediul pietei de capital.
In aprilie, Codrut Seres, ministrul Economiei, spunea ca MEC intentioneaza sa vanda in acest an 10% din actiunile Romgaz, urmand sa aleaga intre varianta transferului catre investitori financiari sau listarea la Bursa de Valori Bucuresti.

Un amanunt foarte important este si acela ca proiectul privind calendarul masurilor de aplicare a programului de guvernare prevede ca privatizarea Romgaz sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2008.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.