Grupul austriac Uniqa a achizitionat ieri un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari, al cincilea jucator pe piata interna a asigurarilor generale si de viata, se arata intr-un comunicat de presa. Actiunile au fost transferate prin intermediul unei tranzactii speciale efectuate pe piata Rasdaq in sedinta bursiera de ieri, participatia fiind vanduta de actionarul majoritar al Astra, societatea Nova Trade. Valoarea tranzactiei fiind de 361,7 miliarde de lei (circa 10 milioane de euro), au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.

In urma tranzactiei, actionarul majoritar Nova Trade a ramas cu 67,6705% din actiunile Astra, ceilalti proprietari fiind SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Muntenia, fiecare cu cate 1,24% din actiuni, la care se adauga mai multe persoane fizice cu o participatie totala de 0,36% din capital. Infiintata in anul 1991, Astra a raportat in anul 2004 prime brute subscrise de 1963,56 miliarde de lei si un profit net de 4,6 miliarde de lei, rezultate care au plasat-o pe locul cinci in ierarhia asiguratorilor autohtoni, dupa Allianz-Tiriac, Asirom, Omniasig si ING Asigurari de Viata. Portofoliul companiei este dominat de politele auto, care reprezinta circa 52% din primele subscrise.

Compania are ca obiectiv pentru 2005 obtinerea unui volum de prime subscrise de 66 de milioane de euro si majorarea cotei de piata la 8% pe segmentul de asigurari generale si 7% pe intreaga industrie de profil. Actionarii Astra urmeaza sa discute, in perioada urmatoare, si o majorare de capital, in valoare de zece milioane de euro. Uniqa este unul din cele mai importante grupuri financiare internationale din Europa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.