Comisia Europeana nu este de acord ca Agentia SAPARD sa redirectioneze fondurile alocate unor masuri mai putin "cautate" in Romania catre altele pentru care cererea de finantare este foarte mare.

Comisia Europeana nu este de acord ca Agentia SAPARD sa redirectioneze fondurile alocate unor masuri mai putin "cautate" in Romania catre altele pentru care cererea de finantare este foarte mare, desi Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat in mai multe randuri ca spera sa obtina acest lucru.

Uniunea Europeana nu a fost de acord cu redirectionarea pe motiv ca banii alocati pe unele masuri nu s-au cheltuit. Iar asta creste riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toate fondurile primite si sa le piarda, a spus ieri Samoila Szabo, directorul general al SAPARD. Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul ne cere sa pastram destinatia fondurilor ce ne-au fost date, chiar daca pe unele masuri finantarile s-au epuizat si mai avem multe proiecte eligibile, iar pentru altele nu exista nici macar o solicitare. Banii pe care nu putem sa-i cheltuim se vor intoarce in vistieria comisiei, nefiindu-ne permis sa-i folosim dupa bunul plac.

UNDE PIERDEM

Iar riscul de a returna o parte din fondurile SAPARD este mare, avand in vedere ca sunt ramuri ale agriculturii care, desi au potential in perspectiva integrarii in UE, nu sunt considerate atractive si de fermierii autohtoni. "De exemplu, pe Masura 1.1, "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", pentru submasurile plante tehnice - in si canepa - si zahar nu avem nici un proiect sau, in orice caz, foarte putine. Iar aceste submasuri acreditate la cererea patronatelor de profil, dar cu proiecte pe care sa le finantam nu au venit", a atras atentia Szabo. Fermierii autohtoni nu s-au inghesuit sa ia bani de la SAPARD nici pentru imbunatatirea prelucrarii si marketingului legumelor si cartofilor, asa cum nu s-au dus bani nici la "Cercul de masini agricole" - unde nu a fost depus nici un proiect de finantare, a declarat Szabo.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.