Cea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, Petrom, a incheiat anul 2008 cu un profit net de 1,022 miliarde lei (278 milioane euro), in scadere cu 43% fata de cel realizat in 2007, ca urmare a pierderilor intregistrate in al patrulea trimestru, a anuntat compania.

Grupul austriac de petrol si gaze OMV, actionarul majoritar al Petrom, a inregistrat o scadere cu 13% a profitului net din 2008, la 1,374 miliarde euro, dupa plata intereselor minoritare, arata un comunicat al companiei. In 2007, compania austriaca inregistrase un profit net de 1,579 miliarde euro. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.

Provizioanele suplimentare si prabusirea pretului la petrol au adus pierderi de 1,269 miliarde lei (345 milioane euro) pentru Petrom, in al patrulea trimestru, pentru prima data de la privatizare, si au influentat puternic rezultatul anual.

Profitul inainte de plata dobanzilor si impozitelor (EBIT) al Petrom s-a comprimat in 2008 cu 33%, la 1,309 miliarde lei (355,7 milioane euro), dupa ce in anul precedent rezultatul EBIT se cifrase la 1,965 miliarde lei.

"Performanta noastra financiara in 2008 a fost afectata in mare masura de mai multe elemente exceptionale, precum provizioanele pentru litigii si restructurare, cat si de deprecierea valorii contabile nete a rafinariei de la Arpechim", a spus Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Rezultatul negativ din ultimele trei luni ale anului trecut a rezultat in urma constituirii de provizioane pentru cererile de compensatii din partea fostilor si actualilor angajati privind primele platite pentru concedii, dar si ca urmare a scaderii abrupte a pretului la titei. Compania petroliera constituise si in trimestrul trei provizioane in acest scop, de 447 milioane lei.

Detalii despre afacerile in crestere cu 36% inregistrate anul trecut de Petrom, cititi in Wall-Street.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.